Strijdend DOS’46/VDK Groep komt tekort (18-28)

• maart 9, 2024

DOS’46/VDK Groep heeft niet opnieuw kunnen stunten tegen regerend landskampioen PKC/Vertom (eindstand 18-28).

De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkend en emotioneel eerbetoon aan Jeanet Wanningen, voor wie alle aanwezigen in de Eendracht 46 seconden applaudisseerden.

Daarna was het DOS’46 dat hun eerste aanval zeer scherp begon met meerdere kansen, uiteindelijk bekroond met een doelpunt van Christian Dekkers. Het antwoord kwam van Jelmer Jonker (1-1) en Zita Schröder (1-2), en op dat moment werd al duidelijk dat PKC veel meer kon herhalen dan de Nijeveners. De 2-2 van Willemien Kragt, die een uitstekende wedstrijd speelde, werd gepareerd door Nienke Hintzbergen. Een gemiste stip van Eline van Veldhuisen bij een 2-4 stand werd nog goedgemaakt door nogmaals Willemien Kragt, maar PKC wist gedurende de eerste helft steeds een puntje uit te lopen. Hun tactiek om de eerste bal achter te verdedigen, zorgde ervoor dat het aanvalsvak van DOS’46 meer tijd nodig had om de paalzone goed in te vullen, en kwam daardoor meerdere keren in tijdnood. Toch wist DOS’46 zich terug te vechten in de wedstrijd: 5-7 van Eline van Veldhuisen en 6-7 van Jesse de Jong. Daarna zette PKC aan via drie herengoals (6-10) waarna DOS’46 een time-out aanvroeg. Goals van oud-DOSsers Jonker en Hintzbergen (tussenstand 6-12) zorgden voor het eerste verschil van 6 punten; het was duidelijk dat zij zich goed voelden in hun oude thuishal want zij wisten de korf makkelijk te vinden. De laatste 5 minuten voor rust werden ontsierd door gele kaarten voor Leander Zwolle en Mart Vrielink wegens zware overtredingen; hun invallers Jorne van der Zee en Luc Hulzebosch kwamen er zeer verdienstelijk in: 7-12 van Willemien Kragt en 8-12 van Jorne van der Zee zorgden voor een opleving bij de ploeg en het publiek. PKC wist echter nog orde op zaken te stellen voor rust: 8-14 ruststand.

De eerste fase na rust was een slordige fase aan beide kanten, maar vooral het vak van Christian Dekkers, Jesse de Jong, Fardau de Boer en Tessa Lap had het erg moeilijk in aanvallend opzicht. Coaches Henk Jan Mulder en Friso Boode grepen in door Jorne van der Zee en Sam Meijer in dat vak te zetten, en dat zou uiteindelijk wel zorgen voor meer aanvallend gevaar en goals (van der Zee zou er uiteindelijk 4 maken en Meijer 2). Aan de andere kant kreeg DOS’46 verdedigend geen grip op PKC, dat makkelijk goals kon maken en uit kon lopen. Halverwege de tweede helft kreeg Olav van Wijngaarden een gele kaart, wat zorgde voor meer rebounds voor DOS’46, maar spannend werd het niet meer. PKC liep aan het eind van de wedstrijd nog uit van 18-24 naar de eindstand van 18-28, wat een verdiende overwinning was voor de ploeg uit Papendrecht.