BEGIN VAN DOS’46

D.O.S. Onder die naam wordt op 22 mei 1946 in Nijeveen een korfbalclub opgericht. Omdat er in het dorp voor de oorlog ook al werd gekorfbald is het eigenlijk een heroprichting. D.O.S. staat voor Door Oefening Sterk en het is na het seizoen 59-60 dat het oprichtingsjaar ’46 achter de clubnaam wordt geplaatst. Rood en zwart zijn de clubkleuren en de plaatselijke onderwijzer Hinkema is de eerste voorzitter van de nieuw opgerichte club.

Café Oosting aan de Dorpsstraat speelt vanaf de oprichting een belangrijke rol in de historie van de vereniging. In de beginjaren korfbalt men op het weiland achter het café, waarbij het aanwezige publiek in de berm van de Rijksweg plaatsneemt. Dat de bal regelmatig in de sloot belandt neemt men voor lief. De dames kleden zich om op het toneel, de heren in de zaal.

Ooosting

NOMADENBESTAAN

Het veld achter het café is te klein om in de derde klasse te mogen spelen en daarom leidt de vereniging vanaf 1960 een nomadenbestaan. DOS’46 speelt onder andere op een weiland langs de Veendijk, de NAM-weg, tegenover het huidige sportveldencomplex en op een noodveld op het huidige evenemententerrein. In 1969, het jaar van de oprichting van de plaatselijke voetbalclub, verhuist DOS’46 naar het nieuw aangelegde sportpark Tussenboerslanden.

Eind jaren vijftig maken de Nijeveners ook kennis met het microkorfbal. Eerst wordt er in Emmen, Hoogeveen, Zuidlaren en Zuidwolde gespeeld. De trainingen vinden onder andere plaats in de gymzaal van de oude christelijke school aan de Nieuweweg en in dorpshuis De Schalle. Gedurende het seizoen 70-71 spelen de hoogste teams voor het eerst in de pas gereed gekomen sporthal Het Vledder in Meppel.

Historie

OPMARS

DOS’46 heeft in de jaren zestig een enorme opmars gekend onder leiding van Rinse Popma, onderwijzer aan de openbare lagere school. In 1964 wordt het clubblad Het Dossertje opgericht en in 1967 vindt de eerste kampweek plaats in Appelscha. In 1971 worden de junioren voor het eerst Nederlands kampioen, op het veld en in de zaal. De plaatselijke Toyota-dealer Machiel van der Linde verbindt zich op 1 augustus 1974 officieel als eerste sponsor aan de club, nadat de bond café Oosting als sponsor verbiedt, vanwege het woord ‘slijterij’ op het trainingspak.

DOS’46 is vanaf de oprichting een bloeiende vereniging, die vele vrijwilligers heeft en veel nevenactiviteiten organiseert. In 1978, een jaar nadat de junioren in Zutphen het landskampioenschap op het veld pakken, wordt de supportersvereniging opgericht en een jaar later worden de eerste kaartavonden gehouden. Vanaf het seizoen 80-81 is sporthal De Eendracht de thuishaven van DOS’46. De vrijwilligers bouwen zelf tribunes die bij de opening in gebruik worden genomen.

BOERENBUS

De eerste historische sportieve prestatie wordt geleverd op 20 maart 1982 als DOS’46 de Nederlandse zaaltitel meeneemt naar het Drentse dorpje. Negen bussen, inclusief een boerenbus die later vertrekt, rijden naar De Rijnhal in Arnhem en zien het team van coach Harry Dassen met 10-8 winnen van het Dordtse Deetos. De Nijeveners zijn ook op het veld de sterkste en winnen tevens de Europa Cup voor landskampioenen.

Op 20 november 1982 vindt de officiële opening van de veldkantine plaats en in 1984 prijkt de naam Toyota van der Linde voor het eerst op het shirt. Het eerste weekbericht, waarin belangrijke mededelingen voor de leden staan vermeld, verschijnt in 1988. Het 50-jarig jubileum wordt in mei 1996 op grootse wijze gevierd. Het eerste team van DOS’46 meldt zich eind jaren negentig opnieuw aan de top van Nederland, maar weet de zaalfinale in Ahoy’ Rotterdam net niet te bereiken.

Albert
Harry

GOUDEN PERIODE

DOS’46 kent een uitmuntend begin van de 21e eeuw. In 2002 wordt DOS’46 A1 onder leiding van Janco Schiphorst landskampioen in Ahoy’ Rotterdam. Vier jaar later is het de beurt aan het vlaggenschip. Zowel in 2006, 2007 en 2009 legt DOS’46 beslag op de zaaltitel. Het zijn Herman van Gunst, Manfred Hofstede en Daniël Hulzebosch, die erin slagen om hun topteam tot grote hoogten te laten stijgen. In 2007 wint DOS’46 ook de veldtitel en de Europa Cup voor landskampioenen. Laatstgenoemde prijs wordt tevens in 2008 en 2010 binnen gesleept en tussendoor worden de junioren in 2009 onder leiding van Douwe de Haan landskampioen op het veld.

In oktober 2009 gaat DOS’46 een naamsverbintenis aan met technische groothandel Engeldot, waardoor de officiële naam van de club DOS’46 Engeldot wordt. In mei 2011 pakt de club op sportpark Tussenboerslanden groot uit met de viering van het 65-jarig bestaan. In het daaropvolgende seizoen krijgt het korfbalbolwerk een flinke teleurstelling te verwerken. Na een lange strijd degraderen de Nijeveners uit de Korfbal League. Doordat de junioren van coach Adri Kok de veldtitel pakken kent het seizoen 2011-2012 nog wel een mooi einde.

In november 2012 eindigt de naamsverbintenis met Engeldot, waardoor de club weer onder de vertrouwde naam DOS’46 actief is. Tijdens dat seizoen is DOS’46 gelijk dichtbij promotie naar de Korfbal League, maar het verliest de Hoofdklassefinale van OVVO/De Kroon en vervolgens de promotie/degradatieserie van Nic./Alfa-college. De junioren reiken tot de zaalfinale in Ahoy, die wordt verloren van PKC/Hagero A1. In het seizoen 2013-2014 slaagt het vlaggenschip er niet in om de kruisfinales voor promotie te bereiken, maar toch sluit de vereniging het zaalseizoen uitmuntend af: de junioren pakken, onder leiding van Jan Wiegers en assistent-coach Haralt Lucas, de zaaltitel in Ahoy Rotterdam en nemen daarmee revanche op PKC/Hagero A1.

Sab

PROMOTIE

Het seizoen 2014-2015 wordt er weer één met een gouden randje. Als kampioen van de Hoofdklasse B weet DOS’46, nadat het in de play-offs heeft afgerekend met GKV/Enomics uit Gorinchem, zich te plaatsen voor de Hoofdklassefinale. Maar net als de voorgaande keer lukt het de Nijeveners niet deze winnend af te sluiten. In Papendrecht verliest het in een doelpuntrijk duel van AW.DTV uit Amsterdam (35-30). Wat rest is een nieuwe reeks wedstrijden tegen de nummer 9 uit de Korfbal League. In een best-of-three serie moet de formatie van trainer/coach Daniël Hulzebosch, die DOS’46 dit seizoen weer onder z’n hoede heeft, zien af te rekenen met OVVO/De Kroon uit Maarssen. Juist de ploeg die DOS’46 in seizoen 2012-2013 weerhield van rechtstreekse promotie.

Het eerste duel verloopt ongemeen spannend. Uit in Maarssen weet DOS’46 een 18-12 ruststand in de tweede helft om te buigen naar een 24-24 stand na reguliere speeltijd. Een verlenging moet uitkomst brengen. In deze verlenging heeft DOS’46 de langste adem en deelt met 26-27 de eerste klap uit. Een week later wacht in Nijeveen de return waar de Nijeveners bij winst de kroon op het werk kunnen zetten. In een bomvolle sporthal De Eendracht blijven beide ploegen elkaar tot vijf minuten voor het eind dicht op de huid zitten. Maar de zege in de eerste confrontatie blijkt geen toevalstreffer, want ook in dit tweede duel krijgt DOS’46 OVVO/De Kroon op de knieën. Eindstand: 20-15 en de felbegeerde promotie naar de Korfbal League is een feit.

Tijdens een weekend vol festiviteiten ten bate van een nieuw kunstgrasveld is ook de première van LEAGUE; een documentaire over dit bloedstollende zaalseizoen.
Ook op het veld weet DOS’46 – na een afwezigheid van twee seizoenen – weer terug te keren op het hoogste niveau.

DOS46-1-OVVO-1-Herry-Borrink152
DOS46-1-OVVO-1-Herry-Borrink139

VELDTITEL

Op de slotdag van het seizoen 2018/2019 behaalt DOS’46 het meest recente hoogtepunt in de geschiedenis van de club. De ploeg van Pascal Zegwaard en Rick Wessel kroont zich op het veld tot Nederlands kampioen, nadat in de Ereklasse-finale in De Lier LDODK/Rinsma Modeplein uit Gorredijk verslagen wordt (18-14.)

SUPERCUP

Winst in de nationale veldtitel betekend in het daaropvolgend seizoen kans op een nieuwe titel. Sinds het seizoen 2012/2013 wordt er door de Belgische veldkampioen en de Nederlands veldkampioen een duel gespeeld om de zogeheten Supercup. Zo ook voor DOS’46 bij aanvang van het seizoen 2019/2020. Op een zonovergoten sportpark in Antwerpen werd AKC/Luma met grote cijfers verslagen (12-25) en schreef DOS’46 een nieuwe titel bij op het palmares van de club.

IMG_6540-1260x400

EENDRACHT MAAKT MACHT

DOS’46 telt momenteel ruim vierhonderd leden en combineert plezier voor jong en oud met sportieve prestaties. Met de positieve uitstraling is de club al jarenlang de trots van het korfballende noorden. Zoals altijd wordt de selectie volop gesteund door de vele vrijwilligers en supporters die DOS’46 een warm hart toedragen. Met in het achterhoofd altijd diezelfde slogan, die zo mooi op het grote roodzwarte spandoek prijkt: Eendracht maakt macht.

Grifteside