In memoriam: Jeanet Wanningen

  • februari 23, 2024

“Hard werken maakte Jeanet Wanningen geliefd bij rood-zwart publiek”

We zijn intens verdrietig omdat oud-speelster van het eerste team, voormalig lid van de technische commissie, ondersteunend lid en lid van de rommelmarktcommissie Jeanet Wanningen op 19 februari 2024 is overleden. Jeanet werd twee weken voor haar overlijden getroffen door een hersenbloeding. De schade was te groot om van te herstellen. Jeanet is slechts 51 jaar geworden.

Het ongeloof is groot. Jeanet was een vitale vrouw, trad het leven met een lach tegemoet en ging vol voor nieuwe uitdagingen. Het is niet voor niets dat we haar, ondanks het feit dat ze in 2006 een punt zette achter haar korfbalcarrière, nog als de dag van gisteren herinneren hoe ze in het veld stond. Vooral door haar harde werken en ‘geen woorden maar daden’ mentaliteit maakte ze zich zeer geliefd bij het rood-zwarte publiek. Jeanet was geen natuurtalent, maar werkte zich door hard trainen, kijken, luisteren en de bereidheid te willen leren op tot het hoogste niveau bij DOS’46/VDK Groep en het Nederlands team. Ze wist waar haar kracht lag en waar haar kracht niet lag. Ze bezat een unieke wijze van zelfkennis.

Jeanet Wanningen maakte in 1993 de overstap van Asko in Assen naar DOS’46/VDK Groep. Vanaf haar derde seizoen veroverde ze een vaste basisplaats in het eerste, die ze elf jaar lang niet meer afstond. Dat had ze vooral te danken aan haar meerwaarde voor het team als uitstekende kracht in de rebound. Ontelbaar veel ballen heeft ze onder de korf weggeplukt. Menig heer nam niet het risico het duel met haar aan te gaan. Deed hij dat wel, verkocht Jeanet haar huid duur. Ze schuwde het fysieke duel niet. Jeanet trad niet op de voorgrond, maar was een onmisbare schakel voor de ploeg.

Ook in de verdediging stond ze haar mannetje. Met respect maar zonder ontzag voor de grote namen. Ze maakte op slimme wijze gebruik van haar lengte. Tegenstanders verkeken zich regelmatig op haar lange armen wat hen op een snoeihard blok kon komen te staan. Soms bij een doorloopbal iets te onbesuisd. Een verontschuldigende glimlach naar vakgenoten en coach volgde. Maar het genot van het blok had ze in de tas.

De herhaalde oproep van het DOS-publiek (‘Geef die Wanningen een paar minuten tijd’) om Jeanet op te nemen in het Nederlands team werd uiteindelijk gehoord door bondscoach Jan Hof. Hij riep haar in 1999 op het allerlaatste moment op voor het WK in Adelaide (Australië). Aan de persoonlijkheid van Jeanet veranderde echter niets. Ze bleef met beide benen op de grond; doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Met zaalfinales in Ahoy’ Rotterdam in 2005 en 2006 beleefde ze haar sportieve hoogtepunten, met als absolute uitschieter de winst in 2006 op Dalto uit Driebergen. Met de landstitel op zak nam ze nog dat jaar afscheid van het topkorfbal. Nog even trok ze het DOS-shirt aan in het vijfde team.

De reis door haar korfbalcarrière maakte ze samen met haar meest trouwe supporters, vader Jan en moeder Tinie. Op hun vaste plek voor in de bus volgden ze met al hun liefde dochter Jeanet bij iedere stap die ze in haar loopbaan zette.

Jeanet, die genoot van skiën en wandelen in de bergen met zus Anja, is in totaal dertig jaar lid geweest van DOS’46/VDK Groep. Ze bezocht nog regelmatig een thuiswedstrijd van het eerste team en met haar jaarlijkse inzet voor de rommelmarktcommissie bleef ze betrokken bij de club. Daar stak ze als geen ander de handen uit de mouwen. Met een stralende lach, organiserend en soms een beetje streng. Het werk moest immers wel worden gedaan.

Met Jeanet verliezen we een uniek persoon in de (korfbal)geschiedenis van DOS’46/VDK Groep. Het gemis is groot, de mooie herinneringen blijven.

We wensen haar ouders Jan en Tinie, zus Anja en overige familie en vrienden veel sterkte toe.

 

Ter nagedachtenis aan Jeanet wordt zaterdag 9 maart 2024 voorafgaand aan de wedstrijd van DOS’46 1 één minuut stilte in acht genomen.

Er is gelegenheid om samen met de familie afscheid te nemen van Jeanet op maandag 26 februari om 17.30 uur in crematorium Reestborgh in Meppel.

Correspondentie adres: J. Wanningen, Vuurdoornstraat 7, 9421 SP Bovensmilde