Nipt verlies na sterke start (23-26)

  • december 23, 2023

DOS’46/VDK Groep heeft de laatste wedstrijd van 2023 verloren van KZ/Keukensale.com.

Voorafgaand aan de wedstrijd was de vraag bij de DOS-fans: zou de ploeg uit Nijeveen zich na het teleurstellende verlies tegen KCC uit, kunnen herstellen tegen KZ? KZ verloor een week eerder maar net van PKC en heeft als doelstelling de play-offs, en ging daarmee toch als lichte favoriet de wedstrijd in. Echter, DOS’46 speelt thuis vaak sterke wedstrijden (zoals het gelijkspel tegen DVO) en de Eendracht was goedgevuld (ruim 800 bezoekers) en zeer sfeervol, dus alles leek mogelijk te zijn.

DOS’46 startte voor het eerst weer met Fardau de Boer in de basis, die terug is van een blessure. Daardoor konden de vakken weer terug naar de vertrouwde opstelling van het veld, met Eline van Veldhuisen en Willemien Kragt samen in één vak. Dit bleek zeker in de beginfase van de wedstrijd een hele goede combinatie. De wedstrijd begon met een aantal korte en doelpuntloze aanvallen van beide ploegen, waarbij Eline van Veldhuisen een strafworp miste. Na de 2-2 van Christian Dekkers was het Willemien Kragt die voor het eerste gaatje van twee zorgde (4-2). Bij een stand van 6-3 was KZ-coach Tim Bakker al genoodzaakt om een time-out aan te vragen maar die leek weinig effect te hebben: de 7-3 van Willemien Kragt (haar 4e goal uit 5 pogingen) en 8-3 van Christian Dekkers (hij schoot 3 uit 4) lieten zien hoe scherp en fel de ploeg uit Nijeveen speelde. De beleving bij de gehele ploeg was voelbaar, tegenover een KZ dat minder fel leek en dat tot korte aanvallen kwam. Na de 9-4 van Leander Zwolle greep Tim Bakker in: Kevin Dik kwam in de ploeg voor Onno Bakker en deze wissel bleek achteraf een zeer goede zet. KZ begon meer rebounds te pakken, en kwam terug in de wedstrijd. Bij een stand van 9-6 maakte Esther Cordus een harde overtreding op Tessa Lap (gele kaart); Anouk Haars kwam in het veld en Lap maakte de stip (10-6). Via Leander Zwolle (11-7), een gemiste strafworp van de Boer en een doelpunt van Jesse de Jong (12-7) bleef DOS’46 scoren. Mart Vrielink, tot nu toe sterk verdedigend tegen Alwin Out, kreeg het lastiger omdat KZ meer kon herhalen en de toeschouwers voelden dat KZ sterker werd. Dit kwam nog niet tot uiting in de scores en met nog 2 minuten te gaan voor rust, wist Willemien Kragt het gat op 5 te zetten (13-8). Deze voorsprong werd in de laatste minuut echter nog bijna helemaal weggegeven; KZ wist zeer effectief te spelen waar DOS’46 slordig was. De ruststand 14-13 was wel in het voordeel van DOS’46, maar voelde toch een beetje als een teleurstelling na die sterke start en ruime voorsprong.

Na rust vloog KZ uit de startblokken: een afgeronde beginbal van Zoë Engel (14-14) en strafworp van Marjolijn Schenk (14-15). DOS’46 rechtte echter de rug: 15-15 door Eline van Veldhuisen en 16-15 van Christian Dekkers. In deze fase was het KZ dat qua spel dominanter werd. Ze konden veel herhalen en hadden veel rebounds, terwijl de aanvallen van DOS’46 wat geforceerder leken. Na de 17-18 van Alwin Out werden Jesse de Jong en Mart Vrielink van vak gewisseld. De 18-18 van Tessa Lap en 19-18 van Eline van Veldhuisen gaven de ploeg uit Nijeveen weer even het initiatief, maar de sterk spelende Marjolijn Schenk pareerde (19-19). Na de 19-21 van Marijn van den Goorbergh en een gemiste strafworp van Jesse de Jong, lukte het nogmaals om aan te haken: 20-21 via Leander Zwolle. De coaches van DOS’46 wisselden aan de dameskant maar KZ bleef scoren (20-24). Invalster Sam Meijer en de zeer zuiver schietende Willemien Kragt (met 6 goals de topscoorder van de wedstrijd) wisten nog een laatste keer de achterstand te verkleinen (22-24) en met 3 minuten op de klok ging het publiek van de Eendracht er nogmaals voor zitten. KZ bleef echter koelbloedig en speelde de wedstrijd goed uit; eindstand 23-26.

Een zeer vermakelijke en spannende wedstrijd voor de neutrale kijker, waar de winnaar KZ uiteindelijk wel verdiend genoemd kan worden. Het reboundoverwicht zorgde voor veel meer pogingen aan de kant van KZ (26 goals uit 124 pogingen) tegenover DOS’46 (23 uit 89). DOS’46 zal na een sterke start en drie gemiste strafworpen wel terugkijken op de wedstrijd waar misschien toch meer in had gezeten en waarin ze net te tekort kwamen. Positief is zeker het schotpercentage, de beleving en veerkracht te noemen, al zal er nog wel even gebaald worden over deze einduitslag. Met 6 punten uit 6 wedstrijden staat DOS’46 nu op plek 5.

Het tweede van DOS’46 wist knap te winnen (17-13) en staat nu 3e met 8 punten uit 6 wedstrijden en slechts 2 punten achter de nummer 1 PKC/Vertom 2.

 

De eerstvolgende wedstrijd zal zijn tegen PKC/Vertom op zaterdag 6 januari:

13h45: PKC/Vertom 2 – DOS’46/VDK Groep 2

15h30: PKC/Vertom 1 – DOS’46/VDK Groep 1

Wil je mee naar Papendrecht? De supportersvereniging organiseert een bus voor de aankomende twee uitwedstrijden. Aanmelden om mee te gaan naar PKC kan via deze link.

 

Tijdens de kerstvakantie staat de Korfbal Challenge op het programma (27-30 december). Namens DOS’46/VDK Groep zijn Eline van Veldhuisen en Willemien Kragt geselecteerd om mee te doen met TeamNL Korfbal. We wensen ze heel veel succes!

 

Lees ook:

korfbal.nl: Kenonz Korfbal League Recap #6

RTV Drenthe: Zwakke tweede helft nekt DOS’46 in gevecht om plek 4 tegen KZ

Meppeler Courant DOS’46 verliest thuis van concurrent KZ/Keukensale

De Stentor: DOS’46 zwemt tussen servet en tafellaken in de korfballeague

Klik hier voor alle foto’s gemaakt door Herry Borrink

 

 

Foto’s: Herry Borrink