DOS’46/VDK Groep pakt een punt na sterke comeback (27-27)

  • december 9, 2023

DOS’46/VDK Groep heeft een punt gepakt tegen DVO/Transus na een ijzersterke comeback.

In de voorbeschouwing werd gezegd dat de wedstrijd tegen DVO wel eens heel lastig zou worden voor DOS’46. DVO, de verliezend finalist van vorig jaar had immers de week ervoor gewonnen van PKC, de regerend landskampioen. DOS’46 had echter ook een goede wedstrijd in de benen door uit in Delft te winnen van Fortuna, en was er op gebrand om ook tegen DVO goed voor de dag te komen.

De wedstrijd begon vol energie, met felle duels tussen onder andere Tessa Lap en Maayke Brouwer, en reboundduels tussen Mart Vrielink en Koen van Roekel. Eline van Veldhuisen liet zich direct gelden met snelle acties naar binnen en een mooi afstandschot (1-0). In het andere aanvalsvak had Christian Dekkers het lastig tegen Gertjan Meerkerk, die heel strak verdedigde. DVO gaf in die fase heel veel druk en DOS’46 had moeite om tot goede kansen te komen, waar DVO juist relatief makkelijk kon spelen en herhalen. Maar ook de verdediging van DOS’46 wist zich een aantal keren te onderscheiden met goede onderscheppingen, sterke rebounds en goede druk; Willemien Kragt wist bijvoorbeeld Annelie de Korte de hele wedstrijd op nul doelpunten te houden.

Na een voorsprong van 4-3 kwam DVO langszij en nam initiatief; na de 6-6 van Tessa Lap (uiteindelijk goed voor 5 goals uit 6 pogingen!) scoorde DVO vier keer (waaronder twee keer Meerkerk). De stand van 6-10 was voor coaches Henk Jan Mulder en Friso Boode het teken om tactisch te gaan wisselen. Christian Dekkers en Leander Zwolle werden van vak gewisseld waardoor Zwolle nu de bewaking van Meerkerk op zich zou nemen. Dit had wel even effect: Christian Dekkers tekende de 10-12 aan, maar DVO wist toch voor rust nog redelijk eenvoudig uit te lopen naar 10-14. Ondertussen was Sam Meijer ook in de ploeg gekomen voor Cerèn Wonink, om wat meer aanvalskracht naast Van Veldhuisen te krijgen.

DVO kwam na de rust goed de kleedkamers uit; vooral de heren wisten de korf goed te vinden wat resulteerde in een 12-18  tussenstand. Na de 13-19 kwam DOS’46 even in de flow: drie goals op rij voor de Nijeveners en de toeschouwers in de Eendracht geloofden er weer in. Van Roekel zorgde voor de vier verschil maar DOS’46 liet zich niet uit het veld slaan. Via goals van het dameskwartet Tessa Lap, Eline van Veldhuisen, Willemien Kragt en Sam Meijer kwam DOS’46 terug tot 20-22. DVO zette weer een tandje erbij en liep uit tot 20-25. Bij DVO kwam Dijkstra er in voor Meerkerk om Zwolle te verdedigen; Dijkstra beging echter direct een zware overtreding (gele kaart) waarna Zwolle niet verder kon spelen. Bonne Bus kwam hem vervangen. De spanning kwam terug na goals van Jesse de Jong en Willemien Kragt (23-25) maar DVO wist weer te counteren met een tegengoal. De 25-27 van Bonne Bus en 26-27 van Mart Vrielink maakten dat alles weer mogelijk was; het Nijeveense publiek ging massaal achter de ploeg staan en de spanning was voelbaar. DVO miste een aantal opgelegde kansen (o.a. een aantal vrije schoten van de sterk spelende Meerkerk) en DOS’46 kon onderscheppen. De 27-27 van Sam Meijer deed de sporthal ontploffen, maar in de daaropvolgende aanval kreeg DVO kansen om de winst binnen te slepen. Na het verlossende eindsignaal viel de ploeg uit Nijeveen elkaar blij in de armen en vierde dit gelijkspel als een overwinning. Een echte teamprestatie, zowel in scores als in beleving en samenspel!

Nog meer positief nieuws: DOS’46/VDK Groep 2 wist zeer overtuigend te winnen van DVO/Transus 2 (26-15) en de A1 pakte de eerste winst van het seizoen tegen AVO in Assen (18-23).

Zie ook:

Korfbal.nl: Kenonz Korfbal League Recap #4

RTV Drenthe: DOS’46 haalt koploper DVO toch bij (inclusief interviews met Sam Meijer en Friso Boode)

Meppeler Courant: DOS’46 pakt in Nijeveen na knappe comeback één punt in topduel met DVO/Transus

Luister hier het verslag terug van NOS Langs de Lijn, die live radioverslag deden tijdens de wedstrijd

Kijk hier de wedstrijd terug op Eyecons

Klik hier voor alle foto’s gemaakt door Herry Borrink

Foto’s van Herry Borrink