Zonder scheids, geen wedstrijd: We floten ons voor het eerst helemaal rond!

  • april 24, 2022

De arbitragecommissie is verheugd te kunnen melden dat we voor het eerst sinds vele jaren de rompregelingseis weer hebben gehaald. DOS’46 had in zaalseizoen 2021-2022 een verplichting van 45 onafhankelijk te fluiten en/of te beoordelen wedstrijden.

Dit is een bijzondere prestatie, omdat dit sinds jaren niet meer is gehaald en DOS’46 hiervoor vele boetes heeft ontvangen van het KNKV, meerdere duizenden euro’s. Daarnaast zijn er seizoenen geweest waarin seniorenteams bij aanvang van het seizoen zijn benadeeld met punten in mindering, de zogenoemde sportieve sanctie.

De rompregeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat verenigingen bijdragen aan het verzorgen van objectieve leiding bij wedstrijden in het wedstrijdkorfbal. Dat zijn onafhankelijke scheidsrechters, die hiervoor de opleiding tot KNKV Scheidsrechter hebben gevolgd. Met elke wedstrijd die wordt geleid door een onafhankelijk scheidsrechter van DOS’46, verdient de club een punt. Er worden ook punten verdiend door beoordelaars, die deze scheidsrechters beoordelen. Omdat DOS’46 met veel teams actief is op het hoogste niveau, geldt een vermenigvuldigingsfactor (x1,25) die ervoor zorgt dat de verplichting hoger wordt. Dat is goed te verklaren, omdat DOS’46 A1, DOS’46 2 en DOS’46 1 door twee scheidsrechters van andere verenigingen moeten worden geleid.

In afgelopen zaalseizoen kwam de verplichting uit op 45 onafhankelijk te fluiten en/of te beoordelen wedstrijden. Door de inzet van ‘het team van 8’, bestaande uit Koos Flinkert, Ronnie Zwiers, Henk Vrieling, Jos Oostveen, Roel Bijl, Hans Warres, Bram Kanning en Sven Bentum zijn 46 wedstrijden voorzien van onafhankelijke scheidsrechter en/of beoordelaar. Als vereniging zijn we hiermee op de 32e plaats geëindigd, en daar zijn we apetrots op!

Sinds jaren betaalt DOS’46 nu eindelijk geen boete, maar mag het zelfs een klein bedrag ontvangen. Los van het financiële, is het extra fijn dat seniorenteams nu geen sportieve sanctie ontvangen. Zeker nu ook DOS’46 3 en DOS’46 4 gepromoveerd zijn en goede resultaten laten zien.

Wil je meer weten over de rompregelingseis, zelf scheidsrechter worden of onderdeel worden van de arbitragecommissie? Neem contact op met Mariska Akkerman en Sven Bentum via arbitrage@dos46.nl.

pastedGraphic.png