In memoriam: Jan Baylé

  • juli 19, 2021

In memoriam

Jan Baylé ( 1938 – 2021 )

Zaterdag 17 juli bereikte ons het droevige bericht dat erevoorzitter Jan Baylé plotseling is overleden. Voor heel Nijeveen was dit een enorme schok en is het niet te bevatten. ’s Middags was Jan met zijn vrouw Klaasje nog bij de veldkantine geweest om de kinderen van de kampweek te verwelkomen.

Het verwelkomen van de kinderen van de kampweek was heel kenmerkend voor deze clubman. Hij voelde zich betrokken bij alles wat er binnen de club gebeurde. Een club waar hij enorm trots op was.

DOS’46 was niet de enige vereniging waar hij veel voor heeft betekend. Jan bespeelde de tuba in het orkest en de blaaskapel bij de plaatselijke muziekvereniging Euphonia. Hier is hij maar liefst 75 jaar lid van geweest. Ook in de rol van voorzitter en voor zijn inzet bij Euphonia werd hij tot erevoorzitter benoemd. Voor alles wat hij voor beide verenigingen heeft gedaan, heeft hij in 1995 terecht een koninklijke onderscheiding gekregen.

Jan Baylé werd op 4 april 1938 op de Veendijk, dichtbij het plaatselijke schooltje, geboren. Na de oorlog werd in Nijeveen de korfbalvereniging DOS’46 opgericht. Destijds speelden ze nog achter café Oosting (dichtbij de Veendijk), waardoor Jan al op jonge leeftijd in aanraking kwam met de korfbalsport.

Een mooi typerend verhaal voor Jan. Als speler bij een uitwedstrijd was hij een keer zijn schoenen vergeten. Een andere speler had wel reserveschoenen, maar deze bleken een paar maten te klein. Jan kreeg de schoenen met veel pijn en moeite aan, maar het was gelukt. Na afloop stond het bloed in de schoenen. Jan was een doorzetter en een verdienstelijk korfballer, die van grote afstand raak kon schieten. Een poosje later kostte het hem helaas wel beide nagels van zijn grote tenen.

Naast speler bleek hij ook een goede bestuurder te zijn. In 1968 werd hij voorzitter en hij zou dat maar liefst tot 1983 blijven. In deze 15 jaren maakte de club een geweldige groei door. In 1982 was Jan de glunderende voorzitter van een club die Nederlands kampioen werd. In een jubileumboekje omschreef Rinse Popma hem als een goede en rustige voorzitter. Een voorzitter die gemakkelijk mensen kon overhalen om in commissies te gaan zitten. Na zijn voorzitterschap is hij altijd actief binnen de vereniging gebleven. Op Jan werd nooit tevergeefs een beroep gedaan.
Hij was ook een man van principes. Een DOS’46-shirt zonder embleem was voor hem een doorn in het oog.

Als trouwe clubman was hij de laatste jaren actief als klusjesman rondom het veld.
Met zijn blauwe stofjas aan was hij vaak te vinden in en om de kantine. Hij voelde zich verantwoordelijk voor de gehele accommodatie. Jan zorgde ervoor dat de clubvlag ’s avonds werd binnengehaald en dat de verdwenen ballen uit de bosjes weer op de plek terecht kwamen waar ze hoorden. Helaas is hij aan een aantal ‘klusjes’ niet meer toegekomen. Zaterdag jl. is zijn levenskaarsje plotseling opgehouden met branden.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Klaasje, zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind. Wat zullen ze deze geweldige man, vader, opa en overgrootvader gaan missen. Wij als club moeten ook verder zonder deze echte “Dosser”.

Jan, een man met een rood zwart hart.

Zijn tuba zal vanaf heden onbespeeld blijven en de kantine zal niet meer
“bewaakt” worden door Jan als klusjesman. Eerst als bestuurder op de voorgrond en later als stille kracht op de achtergrond zijn we Jan dankbaar voor alles wat hij voor de club heeft betekend. Deze bescheiden clubman zal altijd een voorbeeld voor ons blijven. Jan Baylé heeft DOS’46 een stukje mooier gemaakt.

Bestuur DOS’46

 

 

U treft onderstaand de rouwkaart aan.

Woensdagavond is er gelegenheid tot condoleren van 19.00 uur tot 20.00 uur in de veldkantine van DOS’46.

De crematie vindt in besloten kring plaats.

 

In memoriam: Jan Baylé – KNKV
Erevoorzitter DOS’46 Jan Baylé overleden – RTV Drenthe