Rinse Popma on the road met Jelmer Jonker

  • januari 10, 2020

Zaterdag 25 januari vertoont DOS’46 in de veldkantine een minidocumentaire met en over DOS’46-erelid Rinse Popma. DOS’46 nodigt iedereen, die met Rinse gespeeld heeft, training van hem gehad heeft of er in die tijd ‘gewoon bij was’ uit om de korte film gezamenlijk te bekijken.

We schrijven 1 december 1962. De 23-jarige Rinse Popma wordt aangesteld als onderwijzer aan de openbare lagere school in Nijeveen. De jongeman, net uit militaire dienst, heeft een korfbalverleden bij WWMD uit Hemrik en gaat korfballen bij het plaatselijke DOS’46. Vlak voor zijn komst bij de derdeklasser stopt de trainster van het eerste team ermee en dus wordt Rinse speler/coach.

Mede dankzij meester Rinse gaat de jeugd massaal korfballen en in de jaren die volgen wordt het niveau van de Nijeveners alsmaar hoger; de junioren worden Nederlands kampioen en het vlaggenschip bereikt de Hoofdklasse.

In 1979 stopt Rinse als trainer/coach van DOS’46. Drie jaar later winnen de roodzwarten in de Arnhemse Rijnhal de eerste landstitel in de historie van de club, waaraan Rinse zijn hart verpand heeft en die hij nog altijd trouw bezoekt.

Minidocumentaire
Eind 2019 viert Rinse zijn tachtigste verjaardag. Enkele weken voor zijn verjaardag haalt DOS’46-aanvoerder Jelmer Jonker hem op voor een autorit door de jaren 60 en 70. Met Jelmer – en enkele mystery guests – haalt Rinse herinneringen op aan de tijd, waarin hij de drijvende kracht van de vereniging was.

De korte film over deze rondrit wordt zaterdag 25 januari vertoond in de veldkantine, ‘voor iedereen uit die tijd’. De inloop is om 16.30 uur. Na de vertoning van de film wordt er gezamenlijk gegeten in de veldkantine, waarna in sporthal De Eendracht DOS’46 2 (18.15 uur) en 1 (20.00 uur) strijden tegen Blauw-Wit (A).

De minidocumentaire, gemaakt door Sven Jonker, Lennart Nooren en Roelof Jan Vochteloo, verschijnt zondagochtend 26 januari op de online kanalen van DOS’46.

Aanmelden
DOS’46 nodigt iedereen, die in de ‘DOS’46-tijd’ van Rinse met hem gespeeld heeft, training van hem gehad heeft of er in die tijd ‘gewoon bij was’ uit om de korte film gezamenlijk te bekijken in de veldkantine. Meld je dan nu aan voor de vertoning van de minidocumentaire via communicatie@dos46.nl , opgave is mogelijk tot 23 januari 09.00 uur.

Aanmelden is nodig in verband met de opgave voor het avondeten. Er worden geen persoonlijke uitnodigingen uitgestuurd, dus: zegt het voort!