Mart en Wendy wereldkampioen!

  • juni 25, 2018

Mart Vrielink en Wendy Kampijon (afkomstig van KV Hoogkerk en volgend jaar spelend voor onze club) zijn in Eindhoven wereldkampioen geworden met Oranje U17. In een bloedstollende finale werd België met 22-17 verslagen.

Onze felicitaties gaan uiteraard uit naar Mart en Wendy, een superprestatie!

 

Onderstaand verslag verscheen op Korfbal.nl:

Nederland bereikte afgelopen weekend met Oranje U17 middels oogstrelend korfbal de finale van de U17 Korfball World Cup, het officieuze wereldkampioenschap. De finale tegen de zeer goede Belgen was bloedstollend spannend. Uiteindelijk won het team van Bondscoach Barry Schep met 22-17 en pakte daarmee het goud. Engeland ging met de bronzen medaille naar huis.

Na een succesvolle voorbereiding kwamen de 16 talenten van Oranje U17 in Eindhoven bij elkaar voor de U17 Korfball World Cup, die op zaterdag begon met de poulewedstrijden tegen Duitsland, Nieuw-Zeeland, Tsjechië en Portugal. Nederland wist alle wedstrijden te winnen en stond daarmee op zondag in de halve finale met Engeland als tegenstander. Engeland had op zaterdag indruk gemaakt dus stonden de Oranje spelers op scherp om zich niet te laten verrassen. Dat was te zien want Nederland was vooral de eerste helft ontketend. De finale was een feit! Ook de Belgen wisten de finale te halen.

De finale
Op het evenement was veel publiek afgekomen en zij kregen een bloedstollende finale voorgeschoteld. Vanaf de eerste minuut streden de Belgen voor wat ze waard waren, fysiek werd de grens opgezocht, verdedigend werd er veel druk gezet en er werd ook nog eens erg goed geschoten. Nederland had hier na de sterke start, 2-0, zichtbaar moeite mee. Nederland sloeg het eerste gaatje naar 5-2 maar de Belgen knokten zich terug tot 6-4 en uiteindelijk tot 8-8 met nog 5 minuten te gaan tot de rust. Een time-out aan de kant van Nederland door het duo Schep/Heitink bij deze stand van 8-8 leverde het gewenste resultaat op. Swikker(HKV/Ons Eibernest) en Lap(OWK) namen Oranje U17 op sleeptouw wat resulteerde in een 12-9 ruststand.

Zo zat de ploeg van Schep/Heitink toch wat beter in de kleedkamer. In de steeds warmer wordende sporthal was de sfeer bij de fanatieke supporters zeer gespannen. Zo maakte iedereen zich op voor de tweede helft. De Belgen opende deze tweede helft met een mooie trucbal en brachten direct het verschil weer op 2. Nederland kwam gedurende de tweede helft steeds beter in de wedstrijd en dacht tien minuten voor tijd het beslissende gat geslagen te hebben bij een stand van 17-12. Dat was het echter niet. De Belgische selectie vocht zich terug in de wedstrijd en bracht met nog 4.36 minuten op de klok de stand terug naar 19-17.

Inmiddels was Vrielink (DOS’46) met kramp vervangen door Schol (DeetosSnel). Schol kreeg direct een strafworp mee die door Swikker werd benut. Swikker was in het hele toernooi nog erg zwak vanaf 2,5 meter, maar in de finale waren deze buitenkansjes wel aan hem besteed. Een zeer sterk einde van de wedstrijd leverde de 22-17 overwinning op. Waar complimenten voor de ‘Rode Duivels’ op zijn plaats zijn.

Nederland was oppermachtig in het toernooi maar moest in de finale heel diep gaan, de ontlading was na de wedstrijd dan ook erg groot.

Doelpuntenmakers: Schuiling (2), Post (2), Lap (2), Faber (2), Vrielink (2), Golz (4), Swikker (8).

Bondscoach Schep had na de wedstrijd een voldaan gevoel maar was helemaal leeg: ‘We moesten vandaag diep gaan, na afloop dacht ik terug aan mijn finales tijdens het WK U21 (2001, Zuid-Afrika) en de finale tijdens de World Games (2013, Colombia). Ik was na deze twee finales zo kapot, in Zuid-Afrika wonnen we met 17-16 en in Colombia met 25-19. Mentaal en fysiek is het een aanslag op je lichaam en iedereen verwacht dat je maar even wint en dat is gewoon niet zo. Wij moeten er keihard voor werken, een heel jaar lang werk je naar deze wedstrijd toe en dan moet je er maar staan.’

‘Gelukkig konden we na afloop de beker ophalen en was de ontlading enorm. Een groot compliment voor de spelersgroep en voor de staf hoe wij het hele traject succesvol hebben afgerond. Het is een eer om met dit team te mogen werken, zo talentvol en gedreven en je hoopt altijd dat er een aantal echt door zullen breken. Dan is het mooi dat wij daar een kleine bijdrage aan hebben kunnen leveren. Nu ‘korfbalvakantie’, ook iets waar ik echt naar uit heb gekeken!’

De wedstrijd om het brons ging tussen Engeland en Duitsland. Engeland wist het uitstekende toernooi af te sluiten met de bronzen medaille door met 14-9 te winnen van de Duitsers. Voor beide een resultaat waar ze trots op mogen zijn.