DOS'46 – DSC (19-19)

• december 11, 2016

DOS’46 heeft zaterdagavond gelijkgespeeld tegen DSC uit Eindhoven. De promovendus begon de wedstrijd scherper dan DOS’46 en dit vertaalde zich in de stand uit. Bij DOS’46 duurde het 14 minuten voordat de bal door de korf ging, op dat moment had DSC al een gat geslagen (1-6). DOS’46 kon zich nog iets herstellen en beide teams zochten de kleedkamers op met een 6-8 ruststand. In de tweede helft, welke beduidend beter was dan de eerste helft, kon DOS’46 gelijkkomen op de 8-8. Met 10-9 had de thuisploeg voor het eerst een voorsprong. De wedstrijd zou vervolgens gelijk opgaan. Door beide ploegen werd er veel gebruik gemaakt van de wisselmogelijkheden, maar geen van beide ploegen kon weglopen. In een bloedstollende slotfase was het DOS’46 dat gelijk maakte;19-19. Beide ploegen moeten genoegen nemen met één punt in de laatste competitiewedstrijd van 2016.

DOS’46 startte in de volgende opstelling:

Eerste aanval: Jelmer Jonker, Sven Jonker, Loes Blacquière en Nienke Hintzbergen.

Eerste verdediging: Menno Russchen, Harjan Visscher, Geertje Hoekstra en Kim Petersen.

DOS’46 begon niet scherp aan de wedstrijd, er werden slechte schoten genomen, er was geen afvang en verdedigend zat de thuisploeg er niet dicht genoeg op. DSC nam het voortouw en binnen vijf minuten stond er een 0-5 tussenstand op het scorebord. De bezoekers uit Eindhoven hadden op dat moment vijf verschillende doelpuntenmakers, Joan Vos, Timo de Wit, Dennis Snel, Tjeerd Kooiman en Robbe de Wit. DOS’46 leek zich na deze 0-5 verdedigend iets te herpakken. Aanvallend liep het echter nog steeds niet bij de thuisploeg. Na veertien minuten spelen maakte DSC de 0-6 en in de tegenaanval kon DOS’46 voor het eerst scoren. Menno Russchen kreeg een strafworp mee welke Harjan Visscher benutte. Na vijftien minuten spelen begint DOS’46 al te wisselen, Leander Zwolle komt het veld in voor Sven Jonker. Jelmer Jonker vind vervolgens tweemaal de korf met afstandsschoten en de stand wordt naar 3-7 gebracht. Leander Zwolle kreeg nog een doorloopbal tegen, waarna Harjan Visscher en Jelmer Jonker (2x) met afstandsschoten de ruststand op 6-8 bepaalden.

In de tweede helft schoot Harjan Visscher met twee rake afstandsschoten de ploegen weer op gelijke hoogte; 8-8. Een op het begin gelopen wedstrijd begon weer leven te krijgen en er was weer hoop bij DOS’46. Met doelpunten van Jelmer Jonker en Harjan Visscher kwam DOS’46 voor het eerst op voorsprong; 10-9. Harjan Visscher (uiteindelijk goed voor zeven doelpunten) bracht het verschil zelfs naar twee doelpunten; 11-9. DSC gaf zich niet gewonnen in deze fase van de wedstrijd en op 12-12 stonden beide ploegen weer naast elkaar. Een periode van doelpunten aan beide kanten volgde. Geen van beide ploegen kon weglopen bij de ander en het verschil bleef één doelpunt. Bij 15-14 was het DOS’46 dat voor de laatste keer deze wedstrijd de voorsprong pakte. DSC maakte gelijk en schoot gelijk de 15-16 raak. DOS’46 moest constant de doelpunten van DSC ‘wegwerken’. Doormiddel van de 16-16 van Menno Russchen, de 17-17 van Nienke Hintzbergen en 18-18 van de ingevallen Samantha Schorn-Jonkman bleef de wedstrijd gelijk opgaan. In de laatste minuten pakte DSC weer de voorsprong; 18-19. Jelmer Jonker bracht met de 19-19 nog hoop aan het Nijeveense publiek. Zou het dan toch nog kunnen? De verdediging van DOS’46 stond goed en zorgde ervoor dat de ploeg uit Eindhoven niet tot een score kwam. Met nog 30 seconden op de klok kreeg DOS’46 de bal in het aanvalsvak. De eerste poging van Harjan Visscher ging mis. Menno Russchen pakte een belangrijke aanvallende rebound en er werd opnieuw een aanval opgezet. Een miscommunicatie tussen Menno Russchen en Samantha Schorn-Jonkman leek roet in deze aanvalspoging te gooien. Met nog enkele seconden op de klok kon de bal nog net in het vak gehouden worden. Met een schot net voor de buzzer was alle hoop gevestigd op Harjan Visscher. Zijn poging belandde op de bovenkant van de korf. Beide ploegen zullen genoegen moeten nemen met één punt in deze laatste competitiewedstrijd van 2016.

Na de feestdagen neemt DOS’46 het op 7 januari tegen Blauw-Wit in Amsterdam. DOS’46 staat na zes gespeelde wedstrijden op vijf punten, DSC heeft vier punten overgehouden aan de eerste wedstrijden. DOS’46 mag zich na een slecht begin tevreden stellen met een punt, alleen was de verwachting vooraf meer.