DOS'46 – AW.DTV (31-30)

• oktober 12, 2016

DOS’46 heeft zaterdagavond de eerste Korfbal League wedstrijd van het seizoen met winst afgesloten. AW.DTV uit Amsterdam was net als vorig seizoen de eerste tegenstander van DOS’46. In de eigen sporthal De Eendracht begonnen beide ploegen scherp aan de wedstrijd en was het een gelijkopgaande wedstrijd. Er werd gerust met een 14-13 tussenstand op het scorebord. Na de rust volgden een doelpuntrijke periode. In drie minuten tijd werd er maar liefst acht maal gescoord en nam AW.DTV een voorsprong, 17-18. DOS’46 kwam met goede periodes zelfs op een 25-20 en 28-22 voorsprong, maar AW.DTV knokte zichzelf terug in de wedstrijd en met nog vijf minuten te gaan was te stand 30-29. DOS’46 maakte de 31-29, vervolgens bepaalde AW.DTV de eindstand op 31-30.

Na een lange voorbereidingsfase met oefenwedstrijden tegen TOP/Quoratio, AKC Blauw-Wit, AW.DTV en Fortuna/Delta Logistiek was het dan eindelijk zo ver. De start van het Korfbal League seizoen 2016-2017 voor DOS’46. DOS’46 moest hierin aantreden tegen het wel bekende AW.DTV uit Amsterdam.

DOS’46 startte in de volgende opstelling:

Eerste aanval: Jelmer Jonker, Sven Jonker, Loes Blacquière en Nienke Hintzbergen.

Eerste verdediging: Menno Russchen, Harjan Visscher, Geertje Hoekstra en Kim Petersen.

DOS’46 begon goed aan de wedstrijd en aanvoerder Jelmer Jonker noteerde gelijk de 1-0 uit een vrije bal. In de tegenaanval scoorde Ilona van den Berg een doorloopbal: 1-1. Met de scherp schietende Jelmer Jonker en Harjan Visscher aan DOS’46 kant en Ilona van der Berg bij de bezoekers was het een gelijkopgaande wedstrijd tot aan de 6-6. Op 6-7 nam AW.DTV voor de eerste keer de voorsprong en na een kwartier spelen stond er een 8-8 tussenstand op het scorebord. Doormiddel van afstandsschoten van Nienke Hintzbergen en Sven Jonker liep DOS’46 uit naar 10-8. Met nog 5 minuten tot de rust liep DOS’46 nog verder uit en was er zelfs een verschil van drie: 13-10. AW.DTV scoorde in deze laatste fase van de eerste helft nog drie keer tegenover één treffer van DOS’46. De ruststand werd bepaald op 14-13.

Na de rust brak een doelpuntrijke periode aan. In de eerste drie minuten werd er maar liefst acht maal gescoord. DOS’46 maakte er drie, AW.DTV vijf: 17-18. De aanvalsproductie van de bezoekers stokte en DOS’46 kon uitlopen tot een 22-18 voorsprong doormiddel van doelpunten van Harjan Visscher, Jelmer Jonker (2x) en Menno Russchen (2x). Ilona van den Berg, die uiteindelijk tien keer zou scoren, deed iets terug voor de bezoekers uit Amsterdam: 22-19. Doormiddel van twee strafworpen kon DOS’46 uitlopen tot een verschil van vijf: 24-19. Na tien minuten speeltijd in de tweede helft had DOS’46 deze voorsprong verder uitgebreid: 27-21. Ilona van den Berg en Jelmer Jonker scoorden beide een afstandsschot en met 28-22 leek de wedstrijd gespeeld. AW.DTV gaf niet op en knokten zichzelf terug in de wedstrijd. Na iets meer dan vijf minuten gespeeld te hebben nadat de 28-22 tussenstand op het scorebord stond, stond het alweer 30-29. Een bloedstollende slotfase was begonnen. Ruim vijf minuten lang werd er niet gescoord door beide ploegen. Harjan Visscher zorgde met zijn negende treffer voor een 31-29 voorsprong voor DOS’46. Rosemiek Harrewijn kwam er in de verdediging in voor Kim Petersen om Ilona van den Berg af te stoppen. In de eerstvolgende aanval van de bezoekers lukte dit niet en kon Ilona van den Berg een doorloopbal binnen gooien. Het lukte DOS’46 niet om de minuut die nog op de klok stond uit te spelen en AW.DTV kreeg nog één keer de bal in de aanval. Nu kon Rosemiek Harrewijn haar directe tegenstander wel stoppen en onderschepte ze de bal. Met nog 20 seconde op de klok kreeg DOS’46 de bal in het aanvalsvak en kon het de wedstrijd uitspelen: 31-29.

Met deze eerste overwinning is een goede en positieve lijn ingezet door DOS’46. DOS’46 kan zich opmaken voor de volgende wedstrijd tegen KZ/Hiltex in het nieuwe topsportcentrum in Koog aan de Zaan. Het tweede van DOS’46 wist ook te winnen van het tweede team van AW.DTV (23-19).