Oranje deel 1: kinderen beleven geweldige dag

  • september 14, 2016

Eindelijk was het dan zover. Ruim voor dinsdagochtend 11.00 uur arriveerde een stoet aan internationals en begeleiders bij het stadhuis in Meppel. Daar werden zij ontvangen door burgemeester Richard Korteland en sportwethouder Koos de Vos, die net als KNKV-directeur Kees Rodenburg en DOS’46-voorzitter Henk Jonker een kort woordje hielden. Ter afsluiting van de officiële ontvangst maakte burgemeester Korteland buiten na een aantal pogingen een mooie treffer, die het begin van de Oranje-tour in de regio Meppel markeerde.

Na de lunch in Meppel (aangeboden door Petra en Jaap de Boer van Herberg ’t Plein) verspreidden de diverse internationals zich over de verschillende basisscholen in de regio. Tussen 13.00 en 15.00 uur was Oranje samen met vertegenwoordigers van DOS’46, KIOS, Meko’74 en UDI druk in de weer om de kinderen enthousiast te maken voor korfbal. Leuk detail is dat de organisatie op enkele plekken hulp kreeg van enkele leden van de Groninger studentenvereniging De Parabool. De warmte leek de deelnemende kinderen niet te deren: het korfbalplezier spatte er overal vanaf!

Enkele uren later, in de vooravond, vond in Nijeveen de relatiebijeenkomst voor sponsoren van DOS’46, Meko’74, KIOS en UDI plaats. In de tuin van huize Lucas vroeg presentator Henk Kuhl achtereenvolgens bondscoach Wim Scholtmeijer, onze international Jelmer Jonker en coach Daniël Hulzebosch het hemd van het lijf. Vlak daarna was De Eendracht, met ruim 800 man op de tribunes, klaar voor een mooie korfbalstrijd.

De lichten gingen uit, de muziek zwelde aan en iedereen rekende op een mooi treffen. Hoe bijvoorbeeld zou Jelmer Jonker het doen met en tegen de mannen in het roodzwart? Een echt antwoord op die vraag kwam er helaas niet, want na minder dan een minuut spelen legde scheidsrechter Johan Vries het duel stil, nadat Erwin Zwart en Sven Jonker voor een 1-1 tussenstand hadden gezorgd. Door de komst van de vele mensen in een in eerste instantie koele hal bleek de vloer van De Eendracht spiegelglad te zijn geworden.

De wedstrijd werd in eerste instantie voor vijf minuten stilgelegd, maar al gauw werd duidelijk dat de wedstrijd niet meer hervat zou worden. Bondscoach Wim Scholtmeijer nam de microfoon om de slechte boodschap aan het publiek te verkondigen, waarna hij alle aanwezige kinderen opriep om met de internationals en DOS’46-spelers te komen korfballen. Zijn boodschap was niet aan dovemansoren gericht, want binnen no-time stond de hele sportvloer vol met enthousiaste kinderen. Zij werden door Laurens Leeuwenhoek opgezweept om een wereldrecord te verbreken en mochten daarbij zelfs de hulp van hun ouders inroepen.

Tijdens dat korfbalgeweld kreeg DOS’46 een cheque van 2500 euro overhandigd door de Rabobank en het Rabofonds ten behoeve van de realisatie van het kunstgrasveld. Een cheque, die DOS’46-voorzitter Henk Jonker trots in ontvangst nam. Verder gaf DOS’46-penningmeester Frank Meulenkamp aan dat het entreebewijs voor deze avond gratis toegang geeft tot een wedstrijd van DOS’46 in de Korfbal League dit seizoen in Nijeveen. Zo kwam er al met al een onverwacht einde aan een bijzondere avond. DOS’46 en de partnerverenigingen bedanken alle vrijwilligers, die zich hebben ingezet om van deze twee dagen en juist van deze wedstrijd een succes te maken. Voor ons allen geldt: op naar woensdag: een dag vol clinics en inlooptrainingen om de jeugd enthousiast te maken voor onze mooie sport! Op naar Oranje deel 2!

Foto’s Herry Borrink van dinsdagochtend en -middag: HIER
Foto’s Herry Borrink van dinsdagavond: HIER
Eindverslag, foto’s en video’s na dag 2: HIER