Dalto/BNApp.nl – DOS'46 (17-20)

• maart 13, 2016

DOS’46 heeft zich in de voorlaatste speelronde van de Korfbal League, door een overwinning op rode lantaarndrager Dalto/BNApp.nl, veilig gespeeld en zal dus ook in seizoen 2016-2017 op het hoogste podium van korfballend Nederland acteren. In Driebergen waren de Nijeveners de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, al kwam de degradant in de slotfase van het duel nog wel heel dichtbij. Na een ruststand van 8-12 klonk het laatste fluitsignaal van de goed leidende Henri van Meerten uiteindelijk bij 17-20.

Na de ruime nederlaag vorige week tegen Blauw-Wit (A) stond dit weekend de lastige uitwedstrijd tegen Dalto/BNApp.nl uit Driebergen op het programma. Dalto/BNApp.nl, de nummer laatst van de Korfbal League, had theoretisch nog kans op handhaving maar dan moest er gewonnen worden van DOS’46. De formatie van Daniël Hulzebosch en Haralt Lucas had aan één punt genoeg om zichzelf in veilige haven te spelen.

Hulzebosch en Lucas brachten de vertrouwelijke basis-acht binnen de lijnen. Eerste aanval: Max Malestein, Harjan Visscher, Loes Blacquière en Nienke Hintzbergen. Eerste verdediging: Jelmer Jonker, Sven Jonker, Rosemiek Harrewijn en Maaike Steenbergen. Deze opstelling bracht Jelmer Jonker tegenover Dalto’s groeibriljant Mathijs den Ouden en Nienke Hintzbergen kreeg de schone taak de Taiwanese aanvalster Ya-Wen Lin af te stoppen.

DOS’46 startte furieus. Het liet met 0-2 (Harjan Visscher en Nienke Hintzbergen) meteen zien niet voor niets naar Driebergen te zijn afgereisd. De thuisclub deed iets terug maar Maaike Steenbergen en Max Malestein hadden meteen een antwoord klaar (1-4). En zo begon de wedstrijd voortvarend voor de rood-zwarte brigade, scoorde het team over veel schijven en was het duidelijk de betere ploeg in sporthal ’t Hoenderdaal. Aanvallend creëerden de Nijeveners voldoende kansen, was de rebound goed verzorgd en kon er verdedigend veel druk op de aanvallers van Dalto/BNApp.nl worden gegeven. Het schotpercentage liet alleen wat te wensen over. En zo kon het gebeuren dat het maar liefst zes minuten duurde voordat het scorebord van 4-6 naar 4-7 versprong (vrije bal Jelmer Jonker). Na 15 minuten spelen bij een stand van 5-8 moest Ya-Wen Lin, die tot dan Nienke Hintzbergen nog niet had kunnen verschalken, geblesseerd het veld verlaten. Haar vervangster, Anouk Brouwer, kwam er goed in maar de angel was uit het spel bij de geel-zwarten. DOS’46 profiteerde gretig en kwam door doelpunten van Harjan Visscher en Jelmer Jonker op 5-10. Voor rust kon Dalto/BNApp.nl nog iets terug doen maar verder dan 8-12 liet DOS’46 het niet komen.

In de tweede helft was de opening opnieuw voor DOS’46: Harjan Visscher tekende de 8-13 aan. Dalto/BNApp.nl scoorde 9-14 maar opnieuw was daar Jelmer Jonker. Met twee puntgave treffers schoot hij de Nijeveners naar een voorsprong van zes punten (9-15). De ploeg uit Driebergen leek rijp voor de slacht maar toen was daar ineens een laatste stuiptrekking van de kat in het nauw. Door het opentrekken van een blik wissels, vijf in totaal, probeerde trainer/coach Jorrit Bergsma het tij nog te keren. Met Rudo Schulting voor Mathijs den Ouden, Den Ouden voor René Siedsma, Chou-Ying Li (Joyce) voor Paula Bos, Siedsma weer voor Schulting en ten slotte Bos weer voor Marlies Dingemans veerden de geel-zwarten warempel weer op. Scores van Dico de Jager, Marlies Dingemans, Gilbert Punt en Joyce zorgden voor een hete adem in de nek van de rood-zwarten: 14-16 met nog negen minuten op de klok. De sterk spelende Rosemiek Harrewijn gaf met een korte kans de Nijeveners weer wat lucht (14-17) en Daniël Hulzebosch bracht Jesse de Jong voor Max Malestein. Het leek een verkeerde zet want met twee doelpunten tegen De Jong kwam Dalto/BNApp.nl op het vinkentouw bij DOS’46: 17-18 met nog vier minuten te spelen. Maar het waren Jelmer Jonker en Harjan Visscher die het degradatievonnis over de thuisploeg voltrokken en zo DOS’46 in veilige haven loodsten: 17-20. De laatste minuten werd er niet meer gescoord maar vierden de vele meegereisde supporters uit Nijeveen al een klein feestje op de tribune en was Dalto’s D-side in mineur.

Voor DOS’46 betekent de 17-20 overwinning handhaving in de Korfbal League. Voor Dalto/BNApp.nl, na elf jaren Korfbal League, rechtstreekse degradatie naar de Hoofdklasse.