DOS'46 – Dalto/BNApp.nl (21-15)

  • januari 16, 2016

Het was een wonderlijke avond zaterdag in sporthal De Eendracht. DOS’46 haalde in eigen huis een o zo belangrijke overwinning tegen rode lantaarndrager Dalto/BNApp.nl: 21-15. Omdat de winst zeer moeizaam tot stand kwam en de beslissing pas in de laatste minuten viel, was de opluchting in Nijeveen groot. Toch was er ook teleurstelling, want DOS’46 kreeg nogal wat te verduren. Zowel Geertje Hoekstra (achillespees) als Marco Zegwaard (knie) verliet het veld met een zware blessure. Beide incidenten deden zich bij een stand van 4-2 kort na elkaar voor. En ook nog eens in hetzelfde vak. Zo werd het al in het begin van de wedstrijd akelig stil in De Eendracht en duurde het heel lang voordat er opgelucht gejuicht kon worden. De blessures echter, bleven het gesprek van de avond.

Het trainersduo Daniël Hulzebosch en Haralt Lucas koos voor een vertrouwde opstelling met in de aanval Maaike Steenbergen, Loes Blacquière, Jelmer Jonker en Sven Jonker. In de verdediging startten Nynke Sinnema, Geertje Hoekstra, Marco Zegwaard en Harjan Visscher. DOS’46 nam via een vrije bal van Jelmer Jonker de leiding. Rene Siedsma bracht de ploegen op gelijke hoogte, maar vervolgens trokken de Nijeveners het initiatief definitief naar zich toe middels twee doelpunten van Marco Zegwaard. Rene Siedsma zette zichzelf in de schijnwerpers door te scoren en een strafworp te missen, waarna Loes Blacquière tekende voor 4-2.

Ondanks de voorsprong leidde dit een pijnlijke periode in voor DOS’46. Kort na elkaar moesten Marco Zegwaard en Geertje Hoeksta geblesseerd het veld verlaten. Zo lag de wedstrijd binnen een paar minuten twee keer voor langere tijd stil. Marco Zegwaard werd vervangen door Leander Zwolle en Nienke Hintzbergen kwam in het veld voor Geertje Hoekstra. Hintzbergen liet zich direct goed zien. Zij zorgde van afstand voor de eerste score na de onderbrekingen en zorgde er even later voor dat het gat voor het eerst vier punten werd: 8-4. Na een tussenstand van 9-4 floot scheidsrechter Peter van der Terp bij een stand van 9-6 voor de rust. Van beide kanten een zeer magere score.

Na de 9-7 door Anouk Brouwer schoten Sven Jonker en Jelmer Jonker DOS’46 naar 11-7. Maar ook bij deze stand wilde het maar niet gaan lopen bij de Nijeveners. Door het achterverdedigen van Dalto/BNApp.nl kwam er geen tempo in de wedstrijd. Bovendien had DOS’46 moeite om onder de druk van de ploeg uit Driebergen uit te komen op het moment dat aan Nijeveense kant de reboundpositie goed was ingenomen. Dalto/BNApp.nl dwong de thuisploeg enkele malen tot een schotklokoverschrijding.

Daniël Hulzebosch trachtte iets te forceren door Harjan Visscher en Jelmer Jonker van vak te laten wisselen. Aanvankelijk leek deze tactische zet niet goed uit te pakken. Jelmer Jonker liet een strafworp onbenut waarna Dalto/BNAppl.nl zelfs op gelijke hoogte kon komen (12-12). Maar DOS’46 liet de tweede helft zien over veel veerkracht te beschikken. Sven Jonker en Loes Blacquière tilden de stand naar 14-12 en ook nadat Dalto/BNApp.nl nogmaals op gelijke hoogte kwam, bleef het initiatief aan DOS-zijde. Van 14-14 maakten Harjan Visscher en Sven Jonker 16-14.

Ya-Wen Lin, die de Nijeveense dames deze avond veel pijn deed, deed met 16-15 nog één keer iets terug, waarna de voor Leander Zwolle in het veld gekomen Max Malestein een zeer belangrijke strafworp benutte voor DOS’46. De definitieve beslissing kwam deze avond uit handen van Harjan Visscher, die bij 17-15 met twee treffers de wedstrijd op slot gooide. Het was letterlijk de bevrijding voor DOS’46, want Nienke Hintzbergen en Nynke Sinnema zorgden er met twee fraaie afstandstreffers voor dat het uiteindelijke verschil tussen de ploegen na een zeer moeizame wedstrijd zelfs nog opliep tot zes punten: 21-15.

Doelpunten DOS’46:

Sven Jonker 4 (2), Loes Blacquière 4, Harjan Visscher 4, Nienke Hintzbergen 3, Jelmer Jonker 2, Marco Zegwaard 2, Nynke Sinnema 1, Max Malestein 1 (1).

Media:

Klik hier voor het wedstrijdverslag van RTV Drenthe en een interview met Daniël Hulzebosch.

Klik hier voor de fotoreportage van Herry Borrink.

Voor de foto’s van DOS’46 2 klik hier.