DOS'46 – KZ/Hiltex (21-23)

• december 20, 2015

DOS’46 is er net niet in geslaagd een verrassende uitslag neer te zetten tegen KZ/Hiltex. Ook de derde thuiswedstrijd ging verloren voor de Nijeveners, maar kans op minstens een punt zat er zeker in. De ploeg uit Koog aan de Zaan bevond zich dan wel vrijwel de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score, maar de Nijeveners verdienen respect met de manier waarop zij in het spoor bleven van de kandidaat voor de play-offs. KZ/Hiltex werd vlak voor tijd met 20-21 en 21-22 zelfs serieus in het nauw gedreven. Naomi Zuidweg bepaalde tot teleurstelling van een volle Eendracht dat de winst toch naar KZ/Hiltex ging.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan het afgelopen week overleden DOS’46-lid Ties Sok, stuurde het trainersduo Daniël Hulzebosch en Haralt Lucas de volgende opstelling het veld in; aanval: Geertje Hoekstra, Nynke Sinnema, Harjan Visscher en Max Malestein; verdediging: Maaike Steenbergen, Loes Blacquière, Jelmer Jonker en Sven Jonker. Nynke Sinnema zorgde van afstand voor de openingsscore: 1-0. Tot 4-4 hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Al in de beginfase liet Max Malestein verdedigend zien niet erg onder de indruk te zijn van zijn tegenstander en topinternational Tim Bakker. Bakker kwam uiteindelijk toch tot zes doelpunten, maar Malestein was met enkele intercepties opvallend aanwezig.

KZ/Hiltex liep halverwege de eerste helft uit naar 5-9. Vooral Marjolijn Kroon bleek een plaag voor de DOS-verdediging en voor Maaike Steenbergen in het bijzonder. Steenbergen werd afgelopen week verkozen in het Nederlands team en werd in de wedstrijd tegen KZ/Hiltex direct maximaal getest. ‘Marjolijn is één van de beste dames van Nederland. Ik had het heel erg lastig tegen haar. In de tweede helft had ik er iets meer grip op, omdat ik iets anders ging verdedigen,’ sprak Steenbergen tegenover RTV Drenthe.

DOS’46 hield zichzelf in de wedstrijd, voor een belangrijk deel door doelpunten van Jelmer Jonker, die in totaal tot acht goals kwam. Groter dan vier doelpunten werd het verschil niet en bij rust had DOS’46 het gat zelfs teruggebracht tot slechts twee goals. De Nijeveners kwamen geweldig uit de kleedkamer. Jelmer Jonker zorgde uit een vrije bal voor 13-14. Vervolgens onderschepte Max Malestein in de verdediging de bal op Tim Bakker en trok Jelmer Jonker, opnieuw uit een vrije bal, de stand gelijk. Harjan Visscher zorgde van afstand voor de voorsprong voor DOS’46. De 900 supporters in de Nijeveense sporthal leken zich op te maken voor een stunt.

Echter, de ploeg van coach Chris Kaper smoorde de opleving van DOS’46 in de kiem. Tim Bakker zorgde heel koelbloedig voor 15-16 en 15-17. KZ/Hiltex, dat in deze fase oud-DOS’46 speler André Kuipers in het veld bracht, tilde de stand even later zelfs naar 17-21. Maar strijdlust kon DOS’46 deze avond niet ontzegd worden. Achtereenvolgens Maaike Steenbergen, Sven Jonker en Marco Zegwaard (in het veld gekomen voor Max Malestein) brachten de Nijeveners volledig terug in de wedstrijd: 20-21. Marjolijn Kroon en even later bij een stand van 21-22 Naomi Zuidweg maakten aan alle Nijeveense illusies een eind. Zo werd de eindstand bepaald op 21-23. Met iets meer aanvallende slagkracht in de tweede helft, had er voor DOS’46 wellicht een puntje of zelfs meer ingezeten.