LDODK/AH Gorredijk – DOS'46 (15-20)

• december 13, 2015

De noordelijke derby die op voorhand een kraker was, gaat de boeken in als een wedstrijd waar vanaf het eerste fluitsignaal al duidelijk was wie zou winnen. Beide ploegen hadden zo hun eigen redenen om juist in deze wedstrijd twee punten te willen pakken. Vraag vooraf was hoe de spelers en staf het grote verlies van vorig weekend tegen PKC/SWKGroep hadden verwerkt, maar het antwoord bleek al snel positief uit te vallen. Ondanks dat er in deze wedstrijd niet veel gescoord is, heeft de ploeg uit Nijeveen laten zien dat de vechtlust overheerst en na een mindere periode in de tweede helft werd de eindstand uiteindelijk bepaald op 15-20.

Bij DOS’46 stond Geertje Hoekstra weer in de basis, hersteld en gemotiveerd om de strijd aan te gaan met haar oude ploeg. Zij startte in de eerste verdediging, samen met Nynke Sinnema, Harjan Visscher en Max Malestein. In de aanval startten Maaike Steenbergen, Loes Blaquière, Sven Jonker en Jelmer Jonker. Bij LDODK ontbrak Erwin Zwart, die door een gele kaart geschorst was en startte Markus de Boer door een herstellende blessure niet in de beginopstelling.

Een grote schare aanhangers uit Nijeveen en omstreken, aangevoerd door een duidelijk hoorbare Grifteside, zagen een wedstrijd die vanaf het begin een hoog tempo had, met een openingsdoelpunt van afstand door Jelmer Jonker. Verdedigend stond het bij de rood-zwarten goed, aangevoerd door een uitstekend spelende Max Malestein. Menig duel in de rebound werd door hem door zijn enorme sprongkracht gewonnen van zijn directe tegenstander. In het andere vak werd André Zwart aan banden gelegd door Jelmer Jonker, gesteund door de rest van zijn vak.

De voorsprong van het allereerste moment werd in de loop van de eerste helft uitgebouwd tot zes doelpunten bij rust, waarbij opvallend was dat bijna al die doelpunten werden gemaakt van afstand. Jelmer Jonker en Max Malestein schoten in die helft messcherp. Zij scoorden respectievelijk zes en vier keer. De ploegen gingen de kleedkamer in bij een ruststand van 8-14.

Het team van Daniël Hulzebosch en Haralt Lucas kwam de tweede helft moeilijk uit de startblokken. De aanvallen, die in de eerste helft soepel liepen, gingen nu moeizaam en er waren veel foute passes en onnodig balverlies. De Friezen voerden de druk in de verdediging op en ook de Drenten bleven goed werk leveren in de defensie. Zowel aan de zijde van DOS’46 als bij LDODK werden de doelpunten duur. LDODK kwam niet dichterbij dan twee doelpunten op 13-15. Aanvoerster Maaike Steenbergen stak een stokje voor het ‘langzaamaan dichterbij komen’ door op dat moment twee treffers op rij te scoren middels een doorloopbal en een afstandsschot. Daarmee was de rem eraf en scoorde het Nijeveense vlaggenschip in de resterende minuten speeltijd nog vijf keer.

Ondanks een duidelijk zwakkere tweede helft is DOS’46 geen moment in gevaar geweest. De thuisploeg kon niet in de wedstrijd komen en kwam te weinig tot scoren. Het is de spelers uit Nijeveen te prijzen dat zij niet hun kop hebben laten hangen op het moment dat het aanvalsspel en het maken van doelpunten wat stroever verliep. De meegereisde supporters, die zich de kelen schor gezongen en geschreeuwd hebben, zullen daaraan zeker hebben meegeholpen.

Door deze gewonnen wedstrijd net voor de kerst heeft DOS’46 nu vijf punten en ronden zij daarmee de start in de Korfbal League in 2015 prima af. Dit was ook het korte commentaar van coach Daniël Hulzebosch na afloop van de wedstrijd: ‘Prima.’