DOS'46 – TOP/Quoratio (19-26)

• december 6, 2015

Het scorebord gaf aan het eind van de wedstrijd een duidelijke nederlaag aan voor DOS’46: 19-26 in het voordeel van TOP/Quoratio. Toch leefde bij velen het gevoel dat er wellicht meer in had gezeten tegen de verliezend zaalfinalist van vorig seizoen. De ruststand van slechts één doelpunt verschil (11-12 in het voordeel van de Sassenheimers) was veelzeggend voor het positieve spel van DOS’46. De eerste acht minuten van de tweede helft moest DOS’46 haar tegenstander laten gaan (12-17), maar toch waren de Nijeveners bij machte zich nog één keer terug te knokken in de wedstrijd.

Dichterbij dan 16-18 kwam de ploeg van trainer-coach Daniël Hulzebosch en assistent Haralt Lucas niet. In de laatste tien minuten van het duel liep het makkelijk combinerende en scorende TOP/Quoratio alsnog naar een ruime en terechte overwinning van 19-26. ‘Maar we zijn in ieder geval niet weggespeeld,’ nuanceerde DOS-aanvoerster Maaike Steenbergen de cijfers tegenover RTV Drenthe.

DOS’46 begon de wedstrijd zonder Geertje Hoekstra, die vorige week tegen AW.DTV uitviel met een zware schouderblessure. Nienke Hintzbergen nam de plek in van Hoekstra. DOS-coach Hulzebosch zag zich hierdoor genoodzaakt een vakwissel toe te passen. De eerste aanval werd gevormd door Loes Blacquière, Nienke Hintzbergen, Jelmer Jonker en Sven Jonker. Aan de andere kant posteerde hij in de verdediging Nynke Sinnema, Maaike Steenbergen, Marco Zegwaard en Harjan Visscher. Hiermee kreeg Zegwaard de voorkeur boven Max Malestein, die vorige week in de basis startte.

Ruim 1000 toeschouwers in De Eendracht zagen hoe TOP/Quoratio de gehele eerste helft de score leidde. Maar DOS’46 toonde zich geen enkel moment onder de indruk van haar opponent, die dit seizoen hoogstwaarschijnlijk weer hoge ogen zal gooien in de strijd om het landskampioenschap. Via 1-1, 3-5, 6-8 en 7-9 sloeg de ploeg uit Sassenheim bij 8-11 voor het eerste een gaatje van drie doelpunten.

Het deed de Nijeveners weinig, want na een tussenstand van 9-12 bepaalden Loes Blacquière van afstand en Marco Zegwaard uit een strafworp de ruststand op 11-12. Zegwaard herstelde zich hiermee van een eerder gemiste stip. Opvallend: ook Sven Jonker liet in de tweede helft twee strafworpen onbenut. Jonker werd twee keer gered door zijn jongere broer Jelmer, die beide keren nog in dezelfde aanval voor een treffer zorgde.

Zo goed als DOS’46 de eerste helft eindigde, zo matig vervolgde de ploeg de wedstrijd na de pauze. TOP/Quoratio kwam vrij eenvoudig tot vijf doelpunten, terwijl de promovendus uit Nijeveen daar slechts één tegenover stelde: 12-17 na acht minuten. Even leek hiermee het pleit beslecht, maar de thuisploeg gaf zich nog niet gewonnen. Bij een stand van 14-18 bracht Daniël Hulzebosch Marieke Klaver in het veld voor Nienke Hintzbergen. Klaver bekroonde haar invalbeurt met een treffer van afstand. Samen met Jelmer Jonker, die tekende voor de vijftiende treffer, bracht Klaver haar ploeg weer terug in het spoor van TOP/Quoratio: 16-18.

De rood-zwarte aanhang moest toezien hoe dit de laatste stuiptrekking was van haar ploeg. TOP/Quoratio combineerde vrij eenvoudig naar 16-21, 17-22 en 18-25 en bepaalde uiteindelijk de einduitslag op 19-26. Een fikse nederlaag, maar één waarvoor DOS’46 zich gezien het spel zeker niet hoeft te schamen.

Een samenvatting van de wedstrijd is te zien op NLKorfbal.

Op RTV Drenthe geven Sven Jonker en Maaike Steenbergen hun mening over de wedstrijd.

De foto’s van Herry Borrink zijn te vinden op de website van DOS’46.

Ook Rene van Dam heeft foto’s online gezet.

Voor de foto’s van Jacob Heres van Korfbalfoto.nl klik hier en kijk dan onder ‘Laatste fotoseries’. Daar staan ook foto’s van de opkomst van de spelers en van DOS’46 2 – TOP/Quoratio 2.