U19 Korfball World Cup

  • april 3, 2015

In 1996 houdt de afdeling Friesland van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) voor de eerste keer een internationaal toernooi voor jeugdlandenteams tot 19 jaar, de Junior World Cup oftewel het JWC is geboren. De Nederlandse inbreng bestaat in het begin enkel uit een regioteam. Later neemt het zogenaamde Junioren Talenten Team van District Noord die plaats in. In 2008 besluit het KNKV het nationale team onder 19 deel te laten nemen als officiële vertegenwoordiger van Nederland. Op verzoek van de IKF verandert de naam JWC vanaf de 15de editie in 2010, in U19 Junior World Cup. In 2012 verandert de naam opnieuw, nu in U19 Korfball World Cup, kortweg: U19 KWC.
Maken in 2013 China en Marokko hun debuut op het toernooi, in 2014 is dat Brazilië. In dat jaar doen 16 teams van 13 landen mee. In 2015 is Nieuw-Zeeland voor het eerst van de partij, DOS’46 is de gastvereniging voor de kiwi’s. Vandaag de dag is het U19 KWC het grootste jaarlijkse officieuze internationale korfbaltoernooi voor jeugdlandenteams tot 19 jaar in de wereld. Het toernooi staat onder auspiciën van de IKF en duurt drie dagen. Traditioneel begint het toernooi op Goede Vrijdag.

Vanuit DOS’46 mag Iris Hulzebosch haar opwachting maken in Oranje. Femke van Zwol, Latisha van Halen, Ilse Jobing, Leander Zwolle en Henk-Mart van der Wal spelen in RTC-Noord U19. Helaas zijn Melvin Frieswijk, Sven van Erp, Julian Jobing geblesseerd, anders was de bezetting nog groter geweest. De begeleiding van dit team is in handen van Roger Hulzebosch, Wim Heite en Harmen Tjeerdsma.

 

Alle Dossers en Nieuw-Zeeland U19, veel succes tijdens het toernooi!

 

P.S. Via de site van U19 KWC kun je de wedstrijden live volgen.