OVVO/De Kroon – DOS'46 (26-27)

• maart 22, 2015

In een ongekend spannend duel heeft DOS’46 zaterdagavond een belangrijke stap gezet richting de Korfbal League. In Maarssen was de ploeg van trainer/coach Daniël Hulzebosch na verlenging de baas over OVVO/De Kroon: 26-27. In de rust keken de Nijeveners tegen een 18-12 achterstand aan. Nadat DOS’46 het eerste deel van de tweede helft had gebruikt om dit gat volledig weg te werken (19-19), ontspon zich in de thuishal van OVVO/De Kroon een ware thriller. De reguliere speeltijd eindigde bij 24-24. In een bloedstollende verlenging greep DOS’46 de winst dankzij belangrijke doelpunten van Loes Blacquière, Maaike Steenbergen en Harjan Visscher. Volgende week kunnen de Nijeveners de kroon op het werk zetten. Winst in het thuisduel tegen OVVO/De Kroon betekent dan promotie naar de Korfbal League.

DOS’46 startte het eerste duel van de ‘best of three’ met in de eerste aanval Loes Blacquière, Maaike Steenbergen, Jelmer Jonker en Sven Jonker. De verdediging werd gevormd door Nynke Sinnema, Geertje Hoekstra, Marco Zegwaard en Harjan Visscher. In tegenstelling tot vorige week in de Hoofdklassefinale tegen AW.DTV, die eindigde in 30-35, waren de doelpunten in de eerste fase schaars. Hoewel Sven Jonker uit een strafworp DOS’46 nog wel op een 0-1 voorsprong bracht, leidde OVVO/De Kroon de gehele eerste helft het scoreverloop, mede omdat de rood-zwarten niet in staat waren de matige openingsfase van de ploeg uit Maarssen af te straffen.

Martijn Roos was voor rust de grootste plaaggeest van DOS’46. Harjan Visscher was niet in staat hem verdedigend af te stoppen. Aanvallend kon DOS’46 daar onvoldoende tegenover stellen. Doelpunten van Geertje Hoekstra, Maaike Steenbergen en Nynke Sinnema waren niet genoeg om de Nijeveners in de race te houden. OVVO/De Kroon sloeg het eerste gat bij 7-3. De achterstand van DOS’46 liep bij 14-8 zelfs op naar zes treffers, een grote tegenvaller voor de in groten getale meegereisde supporters uit Nijeveen. Even leek het erop dat DOS’46 zich nog voor rust kon terug knokken in de wedstrijd. Met doelpunten van Jelmer Jonker, Maaike Steenbergen en Harjan Visscher kwam de stand op 15-12, maar in anderhalve minuut tijd bracht OVVO/De Kroon het verschil weer op zes. De rust kwam bij 18-12.

Nynke Sinnema en Marco Zegwaard lieten na de thee gelijk zien dat de wedstrijd nog geenszins gespeeld was. OVVO/De Kroon mocht nog één keer scoren, maar daarna volgde een beslissende inhaalrace van DOS’46. Met nog iets minder dan een kwartier te spelen stond er een gelijke stand op het scorebord: 19-19. Het vervolg was bloedstollend. DOS’46 nam twee keer brutaal een voorsprong (20-22 en 22-24) en kreeg met een open kans uit een vrije bal van Harjan Visscher ook de mogelijkheid het duel definitief te beslissen. Deze treffer bleef uit en de ploeg van Jennifer Tromp sleepte een verlenging uit het vuur. Om die te bereiken had Tromp wel drie wissels nodig. Ze bracht Michelle Brouwer, Stijn van der Vegt en Gert Vader in het veld. Vooral Vader was belangrijk. Hij scoorde de 23-24 en 24-24. Bij DOS’46 had Bastiaan Nijmeijer de plaats ingenomen van Marco Zegwaard.

De vijf minuten extra tijd waren voor DOS’46. Loes Blacquière scoorde direct de 24-25, waarna Maaike Steenbergen, die zowel aanvallend als verdedigend een sublieme wedstrijd speelde, van afstand de 24-26 liet aantekenen. Het was haar vijfde treffer van de avond. Na een time-out van Daniël Hulzebosch en een doelpunt van OVVO/De Kroon, besliste Harjan Visscher van afstand de wedstrijd. De nummer 9 uit de Korfbal League deed nog wel iets terug, maar bij een stand van 26-27 hoefde het vak van Maaike Steenbergen, Loes Blacquière, Jelmer Jonker en Sven Jonker de bal alleen nog maar rond te laten gaan om de wedstrijd uit te spelen.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ronald Buis was de ontlading groot bij de spelers, technische staf en supporters van DOS’46. Op de speelvloer viel alles wat rood-zwart was elkaar emotioneel in de armen. DOS’46 staat nu met één been in de Korfbal League. Volgende week kunnen de Nijeveners in de eigen Eendracht een kroon zetten op het goede en lange seizoen. Winst op OVVO/De Kroon betekent dan dat er in Nijeveen volgend jaar op het hoogste niveau wordt gekorfbald. Mocht dat niet lukken, dan krijgt DOS’46 op woensdag 8 april een herkansing, wederom in een thuiswedstrijd.