Hoofdklassefinale: AW.DTV – DOS'46 (35-30)

• maart 15, 2015

Het is DOS’46 niet gelukt een rechtstreeks ticket voor de Korfbal League te bemachtigen. In een bomvolle PKC-hal moesten de Nijeveners tijdens de hoofdklassefinale hun meerdere erkennen in het Amsterdamse AW.DTV. Daar waar DOS’46 in de reguliere competitie de hoofdstedelingen wel tot twee keer toe op de knieën kreeg, wilde dat zaterdagavond in Papendrecht niet lukken. In een wedstrijd die tot 3 minuten voor tijd spannend was, ging de winst met 35-30 naar de Amsterdammers.

DOS’46, dat de toss verloor, begon als uitspelende ploeg aan de hoofdklassefinale. De Nijeveners, die trainer/coach Daniël Hulzebosch na zijn schorsing van vier wedstrijden weer op de bank hadden zitten, begonnen in de vertrouwde opstelling aan de finale. Waar er in de week voorafgaand aan dit duel nog twijfels waren over de aan zijn enkel geblesseerde Sven Jonker, bleek Jonker gewoon fit aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Hij startte met broertje Jelmer aan zijn zijde in de eerste verdediging, geruggensteund door Loes Blacquière en aanvoerster Maaike Steenbergen. In de eerste aanval begonnen Geertje Hoekstra, Nynke Sinnema, Harjan Visscher en Marco Zegwaard.

Hoog schotpercentage

De ruim vierhonderd meegereisde supporters van DOS’46 zagen AW.DTV de openingstreffers van het duel maken: 2-0. Het was voor de Nijeveners duidelijk even aftasten in deze beginfase. Jelmer Jonker was de eerste DOS’46-speler die het gele kunststof wist te doorboren. De Amsterdammers behielden echter de leiding tot DOS’46 op 4-4 voor het eerst op gelijke hoogte kwam (Geertje Hoekstra). In de fase die volgde waren het telkens de Nijeveners die de stand op het scorebord als eerste deden verspringen, waarna de hoofdstedelingen volgden. Zo werd de stand van 8-8 bereikt. Er waren toen nog maar 11 minuten verstreken. Het hoge schotpercentage kenmerkte de gehele eerste helft, waarin beide ploegen een ongekend hoog niveau haalden. In de fase die volgde wist AW.DTV een klein gaatje te slaan: 10-13. Echter, DOS’46 raakte niet van slag, bewaarde de rust en kwam op 15-15 weer langszij. Het was een periode waarin met name Loes Blacquière zich onderscheidde aan Nijeveense zijde. Met puntgave afstandstreffers behield ze voor haar ploeg de aansluiting in deze finale. Toch weerhield het AW.DTV er niet van om met een enigszins ruime voorsprong te gaan rusten: 21-18.

Nijeveense lente

In de tweede helft liep de achterstand voor DOS’46 in eerste instantie op. Het was AW.DTV dat scoorde en dus scherper uit de kleedkamer kwam: 22-18. Er was werk aan de Nijeveense winkel en de ruggen moesten gerecht. De jonge ploeg van trainer/coach Daniël Hulzebosch herpakte zich en sloop langzaam dichterbij. Geruggensteund door de trouwe schare fans kwamen de Nijeveners terug in de wedstrijd: 25-24 met nog 17 minuten op de klok. De wedstrijd was weer open, alles was nog mogelijk. De Amsterdammers, die het niveau van de eerste helft bij lange na niet meer haalden, waren rijp voor de slacht. Maar DOS’46 verzuimde de trekker over te halen. In een periode van 7 minuten waarin er door beide ploegen niet gescoord werd, hadden de Nijeveners de genadeklap uit kunnen delen. Maar een slechte afronding en misschien ook wat spanning stonden dit in de weg. En zo was het AW.DTV dat in de 20e minuut de marge weer verruimde: 26-24. DOS’46 haakte door toedoen van topscorer Jelmer Jonker (9 doelpunten in totaal) weer aan en wakkerde hiermee het Nijeveense vuurtje weer aan: 26-25. De Amsterdammers verruimden de marge echter weer naar drie doelpunten: 28-25 en 29-26. Maar opnieuw bewees Jelmer Jonker z’n grote klasse. Hij stond er in deze belangrijke fase en scoorde de 29-27. Met Bastiaan Nijmeijer voor Marco Zegwaard en Marieke Klaver voor Nynke Sinnema kreeg DOS’46 aanvallend nieuwe impulsen. Het miste z’n uitwerking niet. Nijmeijer scoorde vrijwel meteen en DOS’46 leefde weer op: 29-28 met nog 6 minuten te spelen. Het bleek achteraf één van de laatste Drentse stuiptrekkingen te zijn want AW.DTV liep weer uit naar 31-28. De 31-29 van Jelmer Jonker was nog hoopvol maar bleek niet voldoende. In de laatste paar minuten van de wedstrijd liep AW.DTV uit naar 35-29 en gaf DOS’46 zich gewonnen. Het was Harjan Visscher die met de dertigste Nijeveense treffer de eindstand van 35-30 op het scorebord noteerde. Hiermee was de winst en de promotie naar de Korfbal League voor de Amsterdammers en waren de druiven zuur voor DOS’46. Op deze 21e maart was de Nijeveense lente helaas niet opgewassen tegen de Amsterdamse bluf.

Doelpunten DOS’46:

Jelmer Jonker 9, Loes Blacquière 6, Harjan Visscher 5 (1), Marco Zegwaard 4, Geertje Hoekstra 3, Nynke Sinnema 2 en Bastiaan Nijmeijer 1.

Staartje

Door deze nederlaag krijgt de competitie voor DOS’46 nog een (langer) staartje. In een reeks (best of three) promotie/degradatie duels met de nummer 9 uit de Korfbal League, OVVO/DeKroon uit Maarssen mag het gaan uitvechten wie er volgend seizoen op het hoogste niveau van korfballend Nederland mag acteren. De agenda voor de komende weken ziet er dan ook als volgt uit:

• Zaterdag 28 maart: OVVO/DeKroon – DOS’46
  • Zaterdag 4 april: DOS’46 – OVVO/DeKroon
  • Woensdag 8 april: DOS’46  – OVVO/DeKroon (20:30 uur)

Media hoofdklassefinale

• Klik hier voor de fotoreportage van Herry Borrink.
  • Klik hier voor het artikel van de Meppeler Courant online + enkele foto’s van Wilbert Bijzitter.
  • Klik hier voor de beelden van RTV Drenthe inclusies interviews met Loes Blacquière, Geertje Hoekstra, Harjan Visscher en Marco Zegwaard.
  • Klik hier voor het in z’n geheel terugkijken van de wedstrijd via RTV Drenthe.
  • Klik hier voor sfeerfoto’s van Leo van Andel via korfbalfoto.nl.
  • Klik hier voor de fotoreportage van Leo van Andel via korfbalfoto.nl.