DOS'46 – GKV/Enomics (26-19)

• maart 8, 2015

DOS’46 heeft zich zaterdagavond als eerste ploeg geplaatst voor de Hoofdklassefinale volgende week in Papendrecht. In De Eendracht wonnen de Nijeveners ook de tweede kruisfinale van GKV/Enomics met ruime cijfers: 26-19. Wie DOS’46 zaterdag 21 maart treft in de PKC-hal is nog niet bekend. In de andere play-off is een derde wedstrijd nodig om tot een winnaar te komen. Na de eerste winst van AW.DTV, werd KCC/Delta Logistiek zaterdag winnaar in een spannende tweede ontmoeting. Dinsdag maken beide ploegen in Capelle aan den IJssel uit wie de tegenstander van DOS’46 wordt.

In Nijeveen werd het zaterdag een rommelige wedstrijd met veel oponthoud. Diverse malen moest het duel stilgelegd worden voor blessurebehandelingen. Marco Zegwaard en Sven Jonker moesten met kwetsuren naar de kant. Een zware overtreding op Jelmer Jonker op slag van rust, zorgde ervoor dat de schutter lange tijd op de speelvloer bleef liggen. Hij kon uiteindelijk de wedstrijd vervolgen en uitspelen.

DOS’46 startte met in de eerste aanval Nynke Sinnema, Geertje Hoekstra, Marco Zegwaard en Harjan Visscher. Maaike Steenbergen, Loes Blacquière, Jelmer Jonker en Sven Jonker kregen het vertrouwen van het trainersduo Haralt Lucas en Roelof Koopmans in de eerste verdediging. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam uit handen van Marco Zegwaard van afstand. GKV/Enomics kwam op gelijke hoogte, maar Maaike Steenbergen en Loes Blacquière zorgden voor het eerste gaatje in het voordeel van DOS’46: 3-1.

Het ontbrak DOS’46 aan schotkracht om al vroeg in de wedstrijd verder weg te lopen van de ploeg uit Gorinchem. Sterker, GKV/Enomics haakte enige tijd later weer aan. Het feit dat DOS’46 na ruim twaalf minuten nog slechts drie keer had weten te scoren, was tekenend voor de gehele eerste helft. De Nijeveners waren hun tegenstander in het veld op veel fronten de baas, maar de zuiverheid was ver te zoeken. Bij 5-5 sloeg Jelmer Jonker voor het eerste weer een gaatje van twee doelpunten (7-5). Maaike Steenbergen had op dat moment al drie doelpunten op haar naam staan.

Schrijnend was het aanvalsspel van het eerste aanvalsvak. Niet alleen van afstand en uit vrije ballen wist Harjan Visscher, die vorige week nog tienmaal scoorde, de korf niet te vinden, ook miste hij vanaf de strafworpstip. De youngster revancheerde zich in de daaropvolgende minuten knap. Hoogstpersoonlijk bracht hij de score van 8-8 op 10-8, van afstand en uit een strafworp. Visscher vierde zijn doelpunten als ware het winnende goals. De rust brak aan bij 10-9.

Tot 11-11 kon GKV/Enomics DOS’46 volgen. Daarna liep de kampioen van de Hoofdklasse A in korte tijd naar 15-11. Toen dat gat ook nog eens van vier naar zes doelpunten ging, was het verzet van de bezoekers definitief gebroken. Het publiek in de afgeladen sporthal De Eendracht haalde opgelucht adem. Het kreeg geen fraaie wedstrijd voorgeschoteld, maar wel waar het in eerste plaats voor gekomen was; een plek in de Hoofdklassefinale. Terugkomen in de wedstrijd zat er voor GKV/Enomics namelijk niet meer in.

Het spel van de thuisploeg bleef in het laatste deel van de wedstrijd onder de maat. Grootste verschil met de eerste helft was dat er gemakkelijker gescoord werd. Toch ontstonden er zorgen, maar dan op medisch vlak. Zowel Marco Zegwaard als Sven Jonker moest met een blessure naar de kant. Zij werden achtereenvolgens vervangen door Bastiaan Nijmeijer en Max Malestein. DOS’46 eindigde de wedstrijd met slechts één van de vier basisheren in het veld toen ook Harjan Visscher nog vervangen werd door Jesse de Jong. Malestein en De Jong pikten beiden nog een doelpuntje mee, waarna het duel eindigde bij 26-19.

Doelpunten DOS’46: Jelmer Jonker 5 (1), Loes Blacquière 4, Maaike Steenbergen 4, Marco Zegwaard 4, Harjan Visscher 3 (1), Geertje Hoekstra 2, Nynke Sinnema 1, Sven Jonker 1, Max Malestein 1 en Jesse de Jong 1.

DOS’46 speelt volgende week zaterdag de finale van de Hoofdklasse in de PKC-hal in Papendrecht (20.00 uur). Hiermee zijn de Nijeveners nog één stap verwijderd van de Korfbal League.

Kijk hier voor de fotoreportage van Henk Slagter van een mooie avond in De Eendracht.

Bij RTV Drenthe praat verslaggever Henk Kuhl met trainer Haralt Lucas. Ook is daar de reportage van de wedstrijd te zien.