Glenn Pinas: ‘Coaching is geen absolute waarheid’

  • januari 23, 2015

Op de avond dat oud-basketbalcoach Glenn Pinas bij de Businessclub een gepassioneerd verhaal hield over de vele aspecten van coaching, mocht de Businessclub tegelijkertijd drie nieuwe leden bijschrijven. Oostergetel Makelaardij, Grada Bikes en Altena Loon- en Grondverzetbedrijf hebben zich aangesloten bij de belangrijke club sponsoren binnen DOS’46. Daarmee komt het ledenaantal van de groeiende Businessclub van DOS’46 op 38.

Met Glenn Pinas kreeg het 65-koppige publiek donderdag een sportnaam van formaat voorgeschoteld. De in Paramaribo geboren Pinas werd na een carrière als speler in 1976 coach van Pokai. Na vijf jaar verhuisde Glenn Pinas naar Red Giants, waar hij grote successen haalde. In 1987 promoveerde de Meppeler club van de promotiedivisie naar de Eredivisie. Het hoogtepunt van Pinas kwam in 1998, toen hij met het Groningse Donar de finale van de playoffs behaalde. Van januari 2004 tot april 2006 was Pinas bondscoach van het Nederlands basketbalteam.

De Groninger gaf aan dat hij niet naar Nijeveen was afgereisd om de sleutel tot succes te komen brengen. Pinas: ‘Coaching is geen absolute waarheid. Het gaat erom wat je met je ervaring doet. Wat ik vertel is niet dé waarheid, het is mijn waarheid. Coachen is niet aan mensen vertellen wat je moet doen. Topprestaties zijn gelinkt aan een manier van denken.’ Pinas was in zijn jongere jaren een boze, agressieve coach, zo vertelde hij. Daarmee bleek hij succesvol te kunnen zijn. ‘Maar was dat Glenn? Nee, ik ben een mensen-mens. Ik zou nu een veel leukere coach kunnen zijn.’

Of een coach nu autoritair of democratisch is, hij of zij moet in ieder geval goed kunnen luisteren. Om met een ploeg successen te kunnen halen, moet volgens Pinas het gemeenschappelijke doel duidelijk zijn. ‘En: hoe gaan we dat met elkaar bewerkstelligen?’ Met het antwoord van DOS 1 speler Sven Jonker – ‘de kruisfinales halen door zoveel mogelijk wedstrijden te winnen’ – nam Pinas geen genoegen. ‘Winnen is dagkoersen. Het gaat erom hoe je met overtuiging te werk gaat. Ik wil vandaag beter worden dan gisteren.’ En tegen Sven: ‘Als jij per wedstrijd 30 rebounds pakt, moeten dat er 31 worden. Daar win je op.’

Het is aan een coach, zo vervolgde Pinas zijn gepassioneerde verhaal, om constant de doelstelling te toetsen. ‘Maak het openbaar. Zitten we nog op het juiste spoor? Als het doel openbaar is, kan niemand halverwege de rit zeggen dat hij of zij het niet wist.’ Als coach komt er veel op je af, weet Pinas uit eigen ervaring. ‘Coachen is vraag op vraag op vraag op vraag. En daar moet jij een antwoord op zien te vinden.’

(Foto: Frens Jansen)