DOS'46 – Unitas/Perspectief (29-23)

• december 7, 2014

Een zware bevalling, dat was het vanavond in sporthal De Eendracht voor DOS’46. Tegenstander Unitas/Perspectief zat de Nijeveners driekwart van de wedstrijd behoorlijk dwars, maar moest in het laatste gedeelte toch het hoofd buigen voor de dadendrang van onze hoofdmacht: 29-23 eindstand.

Koploper van de Hoofdklasse A, DOS’46, startte met één wijziging in het team ten opzichte van de voorgaande wedstrijd: Nynke Sinnema, die vanwege privé-omstandigheden ontbrak in de formatie van trainer-coach Daniël Hulzebosch, werd vervangen door Marieke Klaver. Klaver begon met Geertje Hoekstra, die deze week een oproep kreeg voor het grote Oranje, Harjan Visscher en Marco Zegwaard in de verdediging. Hierdoor vormden Maaike Steenbergen, Loes Blacquière, Jelmer Jonker en Sven Jonker de eerste aanval.

DOS’46 startte voortvarend. Het was aanvoerster Maaike Steenbergen die uit de startblokken schoot en voor de 1-0 zorgde. De 2-0, uit een stip van Sven Jonker, kwam voort uit een actie van diezelfde Steenbergen. Unitas/Perspectief, de nummer zeven van de Hoofdklasse A, liet echter zien niet voor niets naar Nijeveen gekomen te zijn en haakte aan met de 2-1. Het was vervolgens Marco Zegwaard die z’n visitekaartje af gaf. Met een loepzuiver schot maakte hij het verschil weer twee: 3-1. Zegwaard zou, naar later bleek, met vijf goals een belangrijke stempel op die eerste helft drukken. Een eerste helft waarin beide ploegen elkaar niet veel ontliepen en waarbij de one-hander van Jelmer Jonker, die hiermee de 5-4 aantekende, van bijzondere schoonheid was. Het waren de Nijeveners die tot 9-9 het scoreverloop leidden, maar daarna waren het de Harderwijkers die voorop gingen in de strijd. Op 12-14 lag de wedstrijd even stil. Marco Zegwaard werd naar de grond gewerkt, wat een heer van Unitas/Perspectief een gele kaart opleverde. De blessurebehandeling duurde even, maar Zegwaard, die op dat moment al vijf treffers achter z’n naam had staan, kon gelukkig verder. DOS’46 rechtte de rug en kwam terug tot 14-14 middels doelpunten van youngsters Harjan Visscher en Marieke Klaver. Toch was het Unitas/Perspectief wat de langste adem had in deze eerste helft en zodoende met een voorsprong de rust in ging: 14-16.

Na de pauze haakten de rood-zwarten meteen aan, maar de Harderwijkers wisten van geen wijken en scoorden meteen de 15-17. DOS’46 kwam weer op gelijke hoogte (17-17) maar ook nu had Unitas/Perspectief een antwoord klaar: 17-19. Via tussenstanden van 18-20, 20-20 en 21-21 was het Geertje Hoekstra die DOS’46 in de tweede helft voor het eerst naar een voorsprong schoot: 22-21. Er waren toen nog twaalf minuten te spelen. Langzaamaan brak het verzet van de fysiek spelende ploeg uit Harderwijk. Harjan Visscher verruimde de marge naar twee en zo stond er plots een 23-21 tussenstand op het scorebord. De laatste stuiptrekking van Unitas/Perspectief was de 23-22 maar daarmee was het verzet ook gebroken. De ploeg van Daniël Hulzebosch en Haralt Lucas denderde door, door naar de zesde overwinning op rij in de Hoofdklasse A. En zo werd Unitas/Perspectief op een onoverbrugbare achterstand gezet: 26-22. Met een eindstand van 29-23 eindigde deze wedstrijd in een overwinning voor DOS’46 en stuurde het Unitas/Perspectief met nul punten terug naar Harderwijk.