Zilver voor Jong Oranje op EK

• juli 14, 2014

Vandaag zijn de spelers van Jong Oranje teruggekeerd op Nederlandse bodem. Teruggekeerd van een tweewekelijks avontuur in Tsjechië. Een avontuur wat niet bracht waarop gehoopt was. Na een gedegen voorbereiding speelde Jong Oranje, met in hun gelederen de Dossers Loes Blacquière, Geertje Hoekstra, Jelmer Jonker en Marco Zegwaard, in Olomouc een fantastisch EK met toch een enigszins teleurstellende afloop. Want in de finale ging België er, toch wel onverwacht, met de Europese titel vandoor.

Alle poulewedstrijden werden door Jong Oranje met ruime cijfers gewonnen en zodoende plaatste het keurkorps van bondscoach Wim Scholtmeijer zich ongeslagen voor de finale. In deze finale, die zaterdagavond j.l. gespeeld werd, waren de leeftijdsgenoten van België de tegenstander.

Jong Oranje startte deze wedstrijd met Jelmer en Geertje in de basis. Voor Loes en Marco was er een plaatsje op de bank. De Belgen begonnen opportunistisch en namen van meet af aan een voorsprong. Jong Oranje had de gehele eerste helft nodig om orde op zaken te stellen. Vlak voor rust was daar eindelijk de aansluiting en gingen de Nederlandse talenten zelfs met een voorsprong van 12-11 de rust in.

Na rust waren de Belgen opnieuw feller en scherper waardoor ze een ruime voorsprong van vijf doelpunten wisten te creëren. Op dit moment kwam Loes in het veld voor Geertje, die niet onverdienstelijk speelde. Toch moest er iets gebeuren, en met Loes in de punt naast Barbara Brouwer, werd de aanval veelvuldig en niet zonder succes, gezocht. Mede ook door doelpunten van Jelmer in het andere vak, lukte het Jong Oranje om dichterbij te komen. Met nog 1 seconde op de klok scoorde Marvyn Toonen de gelijkmaker (23-23) waardoor verlenging met golden goal de beslissing moest brengen.

In deze verlenging startte Jelmer furieus: hij scoorde van afstand in de allereerste aanval. Het woord was nu aan de Belgen: de dood of de gladiolen. Het werd het laatste. België scoorde knap van afstand de gelijkmaker. Na de vakwisseling was het opnieuw Jong Oranje dat de bal uit mocht nemen. Helaas was de afronding deze keer minder goed, waarna de Belgen na de onderschepping zelf weer mochten aanvallen. En ook deze keer wisten ze wel raad met de bal. Zonder pardon werd de korf van grote afstand doorboord en konden de Belgen hun geluk niet op! En de titel ging zo, voor het eerst sinds 1986, verdiend naar onze zuiderburen met een 24-25 overwinning.

Ondanks dat misschien nu de teleurstelling nog overheerst, willen wij Loes, Geertje, Jelmer en Marco toch van harte feliciteren met de behaalde zilveren medaille!

Heeft u de finale gemist? Hier kunt u de beelden terug kijken.