DOS’46 onderuit in Harderwijk

• december 22, 2013

DOS’46 heeft het jaar afgesloten met een zeer teleurstellende nederlaag tegen Unitas/Perspectief. In Harderwijk werd het – na een 8-7 ruststand – 21-20 voor de laag geklasseerde thuisploeg. Door deze fikse tegenvaller staat DOS’46 na de eerste competitiehelft op een teleurstellende vierde plaats en zal het in 2014 alles op alles moeten zetten om die felbegeerde plek in de kruisfinales af te dwingen.

Na de nederlaag tegen koploper AW.DTV/e-senzaz.com koos Herman van Gunst in Harderwijk voor de volgende opstelling:

Aanval: Noël van der Honig, Bastiaan Nijmeijer, Maaike Steenbergen, Anique Steenbergen
Verdediging: Sven Jonker, Jelmer Jonker, Loes Blacquière, Nynke Sinnema

Door twee strafworpen van Jonathan van der Beek keek DOS’46 al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Nynke Sinnema maakte vervolgens de eerste Nijeveense treffer, maar daarna bleef het Unitas/Perspectief dat het initiatief hield. DOS’46 had geen pasklaar antwoord op het feit dat Sven Jonker werd achterverdedigd en op het fysieke spel van de thuisploeg en maakte daardoor een matte indruk. Ver in de eerste helft bracht Maaike Steenbergen beide ploegen voor het eerst weer op gelijke hoogte (7-7). Unitas/Perspectief scoorde in de persoon van Mark Kreikamp echter direct weer tegen en mocht met die minieme voorsprong (8-7) de kleedkamer opzoeken.

Stuivertje wisselen
Na rust was het Jelmer Jonker die DOS’46 opnieuw langszij bracht (8-8). Unitas/Perspectief liep uit tot 10-8, maar toen leek DOS’46 eindelijk bij zinnen te zijn gekomen. Tweemaal Jelmer Jonker en Maaike Steenbergen brachten de roodzwarten voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Vervolgens was het tot vijf minuten voor tijd (19-19) stuivertje wisselen, waarbij aan de zijde van de thuiploeg met name de dames voor gevaar zorgden.  Unitas/Perspectief kwam op 20-19, waarna Jelmer Jonker DOS’46 weer op gelijke hoogte bracht. Rosalie van den Hoorn-Foppen schoot in de slotminuten vrijstaand de 21-20 binnen en dat bleek de laatste treffer van de wedstrijd te zijn.

DOS’46 meende in de laatste seconden van de wedstrijd nog recht te hebben op het nemen van een vrije bal, maar deze mocht uiteindelijk niet meer worden genomen. Deze beslissing leverde na het laatste fluitsignaal nog een discussie op met leidsman Roelof de Nekker, wiens optreden deze avond al meerdere malen had geleid tot onbegrip bij beide ploegen en het aanwezige publiek. Al met al leed DOS’46 op de donkerste dag van het jaar een zure nederlaag tegen Unitas/Perspectief, dat hiervoor de felicitaties verdient.

Vierde plaats
DOS’46 heeft na de eerste helft van de competitie een teleurstellend aantal van acht punten behaald, waarmee het zichzelf terugvindt op de vierde plaats. Na twee nederlagen op rij (en drie in totaal) zal de ploeg van Herman van Gunst de kerstvakantie aangrijpen om de wonden te likken en zich op te laden om in 2014 toch die gewenste plek bij de eerste twee te bemachtigen, die recht geeft op het spelen van kruisfinales om promotie naar de Korfbal League.

Zaterdag 11 januari om 20.00 uur kan DOS’46 weer de eerste stap in de juiste richting zetten, want dan wacht in De Oolde Steense in Wolvega de derby tegen SCO. In november werd SCO in de Eendracht nog met 27-14 opzij geschoven, maar dat is voor de roodzwarten uiteraard geen enkele reden om de return lichtzinnig op te vatten.