SCO – DOS'46 (19-29)

• april 24, 2016

Een grote stap richting het kampioenschap, zette DOS’46 vanmiddag tegen SCO. Want in Oldeholtpade rekende de koploper van de Hoofdklasse A af met de nummer vier van de ranglijst. In een wedstrijd die nimmer spannend werd liet DOS’46 zien dat het een klasse beter was dan de Weststellingwervers en won zodoende de derby met ruime cijfers: 19-29.

Coaches Daniël Hulzebosch en Haralt Lucas brachten de volgende acht basisspelers binnen de lijnen: Jelmer Jonker, Sven Jonker, Rosemiek Harrewijn en captain Maaike Steenbergen als eerste aanval. En Max Malestein, Harjan Visscher, Loes Blacquière en Nienke Hintzbergen als eerste verdediging. Opvallend was dat Leander Zwolle, die de afgelopen weken steeds in de basis was begonnen, dit keer plaats nam op de bank.

DOS’46 startte scherp. Het was Sven Jonker, de afgelopen weken buiten de basis gelaten, die meteen z’n visitekaartje afgaf: 0-2 door middel van twee afstandsschoten. SCO deed iets terug maar DOS’46 liep al snel uit naar een 1-4 voorsprong. Gedurende de hele eerste helft zou de voorsprong van de Nijeveners om en nabij de drie punten schommelen. Slechts op 6-7 en 8-9 wisten de Friezen tot op één punt te naderen maar bang werd DOS’46 daar niet van. Met frivool spel en mooie combinaties werden aanvallen omgezet in doelpunten. De ruststand van 11-14 was dan ook volkomen terecht. Opvallend was het grote aandeel van de SCO-dames in de doelpunten van de blauwhemden. Maar liefst 9 van de 11 doelpunten kwamen in de eerste helft van de Friese vrouwen.

Na de thee was het wederom Sven Jonker, die zich met acht doelpunten tot topscorer van de wedstrijd kroonde, die van afstand raak schoot: 11-15 en de toon voor het tweede bedrijf was gezet. SCO was niet meer bij machte DOS’46 bij te benen en de Drenten konden zo gestaag hun opgebouwde voorsprong uitbreiden. Enig smetje was de gele kaart waar Jelmer Jonker wegens praten tegenaan liep bij een stand van 17-22. Bij DOS’46 kregen Leander Zwolle en Bastiaan Nijmeijer de laatste vijf minuten nog speeltijd ten koste van de gebroeders Jonker. En waar de doelpunten bij de SCO-dames in de eerste helft nog als rijpe appelen van de boom vielen, hadden de DOS’46-dames nu meer grip op hun tegenspeelsters en kwam het gevaar in de tweede helft meer van de SCO-heren. Maar lang niet voldoende om de Nijeveners pijn te doen. Bij een stand van 19-29 floot scheidsrechter Falkenberg voor het eindsignaal en ging deze wedstrijd, waarin legio strafworpen werden gemist, de boeken in als winstpartij voor DOS’46.

Door deze winst en het verlies van Wageningen tegen streekgenoot Oost-Arnhem (17-16) doet DOS’46 hele goede zaken in de race om het kampioenschap. De voorsprong op nummer twee en directe tegenstander van a.s. zaterdag, Wageningen, is opgelopen naar vijf punten. Met nog vier competitiewedstrijden te gaan lijkt promotie naar de Ereklasse slechts een kwestie van tijd.